Trabzon'u heyecanlandıran gelişme

Haber61/Haber Servisi - İran ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde yaşanan sorunlar her geçen yıl Türk ihracatçıları çileden çıkarıyordu. Son yapılan mutabakatla İran bazı yaptırımlarını geri çekmek zorunda kaldı. İş dünyasını rahatlatan bu durum Trabzo

Trabzon'u heyecanlandıran gelişme

Haber61/Haber Servisi - İran ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde yaşanan sorunlar her geçen yıl Türk ihracatçıları çileden çıkarıyordu. Son yapılan mutabakatla İran bazı yaptırımlarını geri çekmek zorunda kaldı. İş dünyasını rahatlatan bu durum Trabzon’u yakından ilgilendiriyor. İmzalanan mutabakat çerçevesinde Türk tırlarının İran’da akaryakıt fiyatları 1,60 Euro’dan 0,30 Euro’ya çekilmiş, transit geçişlerde asgari 4 günlük kalma zorunluluğu da 2 güne çekildi. Akaryakıt fiyat farkı adı ile alınan bedeller de kaldırıldı.

Trabzon’da iş sektörünü uyaran İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu adına Başkan Mustafa Yaylalı şunları kaydetti;

Tarihi ticaret ve liman kenti olan Trabzon, bu ticari faaliyetlerin gereği ve sonucu olarak kültür ve sanat kenti olma niteliği de kazanmıştır. Tüm alanlardaki tarihi gelişimini uluslararası ticaret üzerine kurgulayan bu kent, maalesef birçok sebeple uluslararası ticaret kenti olma niteliğini kaybetmeye başlamıştır.

En önemli ticaret paydaşımız olan İran ile yıllardır süren görüşmelere rağmen çözülemeyen sorun, iki ülke bakanlarının katkı ve katılımı ile ileriye dönük büyük bir aşama kat etmiştir. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi’nin katılımı ile imzalanan mutabakat çerçevesinde Türk tırlarının İran’da akaryakıt fiyatları 1,60 Euro’dan 0,30 Euro’ya çekilmiş, transit geçişlerde asgari 4 günlük kalma zorunluluğu da 2 güne çekilmiştir. Akaryakıt fiyat farkı adı ile alınan bedeller de kaldırılmıştır. Böylece Türk ticaret kurumlarının da bu alanda inisiyatif almaları kolaylaşmış oldu.

Mutabakat ile 20 yıllık taşımacılık sorunu da önemli ölçüde çözülmüştür. Lojistik bir merkez olma iddiasında ve tarihi bir liman kenti olan Trabzon için önemli bir yol açılmıştır. İran ve İran üzerinden Türk Cumhuriyetlerine yapılan taşımacılıkta bundan sonra çok daha rahat hareket edilebilecek, ülke olarak artacak ticaret hacmimizden Trabzon’un daha fazla pay alması söz konusu olabilecektir.
Kentimizin önceliklerinin belirlenmesinde bu konuyla ilgisi olan kurumların ve temsilcilerinin, artacak ticaret hacminden Trabzon’un daha fazla pay almasına yönelik faaliyetlerde bulunmaları konusunda UYARIYORUZ. Lojistik merkez olmak iddiasında olan kentimizde her ulaşım kanalının önemi bir daha artmaktadır. Demiryolunun bağlanması, havaalanının iyileştirilmesi gibi taleplerimizin yanında bu mutabakat sonucu hem denizyolunun hem de karayolunun işlevinin artması ile lojistik merkez olma iddiamız daha da güçlenecektir.

Ülkemiz için çok önemli gördüğümüz bu adımın atılması için emeği ve katkısı olan tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyor, Trabzon’umuzun bu fırsatı değerlendirmesi için elimizden gelen katkıyı koymaya hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel