'Trabzon'u Çin'e bağlayın'

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan siyasi iktidarı ve muhalefeti dış ticaret konusunda hassasiyet göstermeye davet etti. Yeni İpek Yolu açıldı Trabzon- Doğu Karadeniz İhracatçılar Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasy

'Trabzon'u Çin'e bağlayın'

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan siyasi iktidarı ve muhalefeti dış ticaret konusunda hassasiyet göstermeye davet etti.
 
Yeni İpek Yolu açıldı
 
Trabzon- Doğu Karadeniz İhracatçılar Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonuna bağlı cumhuriyetlerle Gürcistan ve orta Asya Cumhuriyetlerine yönelik gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından Trabzon’a döndü. Gerçekleştirdiği ziyaretlerle ilgili basın mensuplarının karşısına geçen Gürdoğan öemli açıklamalarda bulundu. Trabzon’da kurulma çalışmalarını yürütülen, Sürmene Çamburnu Lojistik Merkezi ile ilgili olarak bu merkez üzerinden Rusya ve Orta Asya ve Çin hinterlandına ulaşacak yol güzergahlarının tespiti konusunda da görüşmeler yaptıklarını ifade eden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Kazbegi-Lars-Verhni kapısı Rusya Federasyonu’nun Kuzey Osetya Cumhuriyeti’nin başkenti Vladikavkaz  iline ve oradan Hazar Denizi’ne kadar açıldık. Vladikavkaz ilinde ve  Dağıstan’ın Mahackale kentinde aktarma istasyonları için tarafımıza arsa tahsis edilmesi konusunda da ön mutabakata vardık. Özellikle Mahackale’de Hazar denizi kıyısında yaklaşık 10 dekarlık bir alanın tarafımıza tahsis edilebileceği konusunda Dağıstanlı yetkililerden onay aldık. Kuracağımız aktarma istasyonları ile geçiş belgesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlar çözüme kavuşacağı gibi, Mahaçkale’den de yük trafiği Hazar Denizi üzerinden Ro-Ro’larla Kazakistan ve Türkmenistan’a ve bu ülkeler üzerinden de bütün Orta Asya ve hatta Çin’e kadar karşılıklı olarak yönlendirilebilecek ve bu durum da Trabzon lojistik merkezini daha cazip hale getirecektir” dedi
 
BEN DIŞ TİCARETE BAKARIM
 
Sochi Limanı’nın kapatılması sonrası kör bir nokta haline gelen Doğu Karadeniz Bölgesi  bundan sonra ihracatta şaha kalkacaktır.  Lojistik merkezin faaliyete geçmesi,  ileriki aşamalarda Dağıstan Cumhuriyetinden Gürcistan üzerinden Bölgemize yeni bir kapının açılacak olması, Dağıstan Bölgesinde yapılacak yeni otoyollarla Kazakistan yolunun daha da kısalacak olması Bölgemiz açısından gelecekte yaşanacak olumlu gelişmeleri açıkça ortaya koymaktadır.  Yeni bir İpek yolu açmış bulunuyoruz. Bu ipek yolunun Tren yolu bağlantısıyla güçlenerek daha güçlü bir konuma gelmek istiyoruz. Bizim için GAP’ın tren yoluyla Trabzon’a bağlanmasından daha önemli olan dış ticaret hacmimizi kat kat artıracak olan Rusya ve Çin il tren yolu bağlantımızın sağlanmasıdır. İhracatçı olarak ülkemize daha büyük fayda sağlayacak bu projeden yanayız”şeklinde konuştu. 
 
SİYASİLER LAF DEĞİL PROJE ÜRETSİN
 
Siyasilere de seslenen Gürdoğan, “İktidarı ve muhalefeti ile birlikte siyasilerimiz artık enerjilerini bu konuya harcamalıdır. Siyaset olarak gerek iktidarımız gerekse muhalefetimiz gerekli hassasiyeti göstermiyor. Bizim her şeyi doğru düşünmemiz elbette ki mümkün olmayabilir. Siyasilerimiz de proje üreterek düşüncelerini ve siyasi güçlerini ortaya koymalıdır. Bizim için dış ticaret önemlidir. Muhalefette iktidara baskı oluşturmalı ve Özellikle tren yolu konusunda gereken hassasiyet ortaya koyulmalıdır.  Siyasi partiler seçimden seçime ortaya çıkarak gösterdikleri adaylar ile vatandaştan oy alan sivil toplum kuruluşu olmaktan bir an önce kurtulmalıdır. Siyasi partiler vatandaşa projeleriyle gelmeli ve oy verecek vatandaşlarımızda siyasileri kendilerine sundukları projelerle değerlendirmelidir. İhracatı artırırsak siyasi olarak da hem bölge hem de Trabzon olarak daha güçlü oluruz.  Verdiğimiz göç tersine döner nüfus artışıyla birlikte çıkartacağımız milletvekili sayısı artar ve böylece hem şehrimiz hem de bölgemiz daha fazla söz hakkına sahip olur” dedi. 
 
İNŞAAT SEKTÖRÜ REVAÇTA
 
Özellikle Cecen Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyetinde yoğun bir şekilde altyapı ve üst yapı inşaatlarının yapılması, yeni şehir alanlarının inşası konusunda büyük proje ve inşaatların yapılacak olması inşaat malzemeleri sektöründe büyük bir talep doğuracaktır” diyen Gürdoğan, “Dağıstan Cumhuriyetinde inşaat malzemeleri sektöründe denizyolu yakınlığı açısından ağırlıklı olarak İran menşeli ürünlerin piyasaya hakim olduğu ve bu ürünlerin kalitesiz olmasına rağmen, alternatifi olmaması nedeniyle tercih edilmek zorunda kalınması inşaat malzemeleri sektöründeki potansiyelin çok önemli boyutta olduğunu teyit etmektedir. Dağıstan/Mahackale’de bu potansiyeli gören bir çok Türk firması da şimdiden çeşitli sektörlerde yatırım yapmak amacıyla arazi satın alarak yatırım yapmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler