Trabzon'u bakın hangi araplar ziyaret ediyor

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yapılan araştırmaya göre, yüksek harcama yapmalarıyla turizmcilerin ilgisini çeken Arap turistlerin zengin olanları Avrupa, orta gelir grubundakileri ise Türkiye'yi tercih ediyor.DOKA uzmanlarınca, kurumun

Trabzon'u bakın hangi araplar ziyaret ediyor

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yapılan araştırmaya göre, yüksek harcama yapmalarıyla turizmcilerin ilgisini çeken Arap turistlerin zengin olanları Avrupa, orta gelir grubundakileri ise Türkiye'yi tercih ediyor.

DOKA uzmanlarınca, kurumun sorumluluk alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Giresun ve Gümüşhane'deki  turizmin geliştirilmesi amacıyla Arap turistlerle ilgili bir araştırma yapıldı.

Rapor haline getirilen araştırmada, yaklaşık 364 milyon nüfusuyla ›22 ülkeden oluşan Arap dünyasının 2.8 trilyon dolar ekonomik büyüklüğe sahip olduğu ve ortalama gelirlerinin 16 bin doları bulduğu anlatıldı.

ABD'deki 11 Eylül saldırıları ile Arap baharının, Arap turizminde belirleyici olduğuna işaret edilen araştırmada, Araplar arasında en çok turizm harcaması yapan turistlerin Suudi Arabistanlılar olduğuna yer verildi.

Araştırmada, Körfez ülkelerinde yaşayan Araplar'ın Arap coğrafyası dışında en çok Avrupa'ya gittiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Arap turistler en çok İngiltere, Almanya, Türkiye, İsviçre, İtalya ve Fransa'yı tercih ediyor. Avusturya’ya olan talep ise hızla artmaktadır. Asya Pasifik’te Malezya, Endonezya, Hindistan ve ABD, Körfez ülkeleri vatandaşlarınca en çok tercih edilen destinasyonlardır. Türkiye, Suudi Arabistanlı turistlerinden en çok ziyaret ettikleri dördüncü, Kuveytli turistler için beşinci popüler destinasyondur. Genel olarak Ortadoğu ülkeleri vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği Avrupa ülkeleri Türkiye, Fransa ve İngiltere’dir. Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Tayland gibi ülkelerde helal turizmi tercih eden Arap turist sayısı artmaktadır."

TÜRKİYE'Yİ EN ÇOK IRAKLILAR ZİYARET EDİYOR

Araştırmaya göre, Türkiye'ye bu yıl gelen Arap turistlerin 620 bin 218'inin Irak, 290 bin 356'sının Suudi Arabistan, 195 bin 468'inin Libya , 126 bin 926'sının Lübnan, 121 bin 50'sinin Cezayir, 107 bin 724'ünün Kuveyt, 99 bin 980'inin Ürdün, 83 bin 157'sinin Mısır,  74 bin 622'sının Tunus, 69 bin 49'inin Fas, 39 bin 706'sının Birleşik Arap Emirlikleri, 23 bin 811'inin  Katar, 19 bin 230'unun Yemen,  17 bin 976'sının Bahreyn,7 bin 884'ünün de Sudan vatandaşları oluşturdu.

Türkiye'ye gelen Arap turistlerin sayısında yüzde 30'luk artış yaşandığına yer verilen araştırmada, "›Türkiye’ye gelen Arap turistin orta gelir gurubu olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle ››Körfez bölgesi Arapları ülkemizde en çok İstanbul, Bursa ve Doğu Karadeniz'i tercih ediyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen Araplar İstanbul, Marmaris, Antalya gibi merkezleri ziyaret ediyor.›› Zengin Araplar ise Avrupa’yı ziyaret ediyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Araştırmada, Araplar'ın dünyada en fazla kişi başı günlük harcama yaptıkları ülkenin 594 dolarla İsviçre olduğu belirtilerek, orta gelir grubundan olmalarına rağmen Türkiye'ye gelen Arap turistlerin kişi başı yıllık 3 bin dolar harcadığına işaret edildi.

ARAPLAR, 1 MİLYAR 680 MİLYON DOLAR HARCAMA YAPTI

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, araştırmalarının yeni turizm çalışmalarında ileriyi görebilmeleri açasından yararlı olduğuna işaret ederek, Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en fazla Trabzon ve Rize'yi ziyaret ettiğini söyledi.

Yörede son yıllarda hızlı artış gösteren Arap turist sayısının son 4 yılda 7,5 kat arttığını, aynı dönemde yıllık ortalama artışın yüzde 75 olduğunu anlatan Kaldırım, Doğu Karadeniz'deki Arap turist ekonomisinin istatistiklerine bakıldığında da Araplar'ın toplam 1 milyar 680 milyon dolar harcama yaptığını kaydetti.

Kaldırım, Arapların yörede 750 milyon dolarlık gayrimenkul harcaması, 150 milyon dolarlık da alışveriş yaptığını ifade ederek, Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin tamamına yakının Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olduğunu tahmin ettiklerini anlattı.

Kaldırım, yörede turizmin daha fazla gelişmesi için uçak seferlerinin önemine değinerek, şöyle konuştu:

"Araplar Doğu Karadeniz'deki yeşili, denizi ve yöresel yaşamı seviyor. Yemek yerken sakin ortam istiyor. Araplar bir yere giderken kalabalık olarak hatta zaman zaman hizmetlilerini de alarak gidiyor ve bir an önce oteline ulaşmak istiyor. Ülkelerine dönerken de bol alış veriş yaptıkları için fazla valizle dönüyorlar. Onun için ulaşım süresinin kısa olmasını istiyorlar. Bu nedenle Doğu Karadeniz'e daha fazla Arap turist gelmesi için öncelikle otel, konaklama gibi alt yapının geliştirilmesi ve Cidde ile Riyad'a tarifeli uçak seferlerinin yapılması gerekir"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler