Trabzon'lu üretici çileden çıktı

Günlerdir açıklanmayan ve serbest piyasada 2 YTL'ye kadar düşen fındık fiyatları üreticiyi patlama noktasına getirirken, bu duruma tepki gösteren Trabzon'lu bir üretici 5 dönümlük fındık bahçesindeki ağaçları kesti. Akçaabat ilçesine bağlı Derecik beldesi

Trabzon'lu üretici çileden çıktı

Günlerdir açıklanmayan ve serbest piyasada 2 YTL'ye kadar düşen fındık fiyatları üreticiyi patlama noktasına getirirken, bu duruma tepki gösteren Trabzon'lu bir üretici 5 dönümlük fındık bahçesindeki ağaçları kesti.


Akçaabat ilçesine bağlı Derecik beldesinde yaşayan Ali Çelik isimli vatandaş, fındık hasat mevsiminin sona erdiğini ve fındıkların satışa hazır hale gelmesine rağmen fiyatlarının halen açıklanmadığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan milyonlarca kişinin bir yıl boyunca fındığı beklediğini, okulların başlamasına da az bir zaman kaldığını belirten Ali Çelik, fiyatlarda yaşanan belirsizliğin üreticiyi çileden çıkardığını ifade etti.


Uzun yıllar yurt dışında çalıştığını ve sonunda Türkiye'ye dönmeye karar verdiğini anlatan Ali Çelik, "Yıllardır Almanya'da çalıştım. Ülkemde rahat ederim diye Türkiye'ye döndüm. Burada 40 dönümlük bir fındık bahçem var. Çalışıp çabalıyoruz ama fiyat halen açıklanmadı.

Fındığın zahmetini çekmeyen bilmez. Ha bugün ha yarın derken açıkta kaldık. Hükümet üreticiye sahip çıkmıyor. Ben de bu duruma tepki göstermek için bahçemdeki fındık ağaçlarını kesmeye başladım. Kırk dönümlük bahçedeki bütün ağaçları keseceğim. Fındıkları da paraları da onlara kalsın" diye tepki gösterdi.


Öte yandan Karadeniz Bölgesi'nde sahil kesimlerde Temmuz ayının sonlarında başlayan fındık hasadı 20 Ağustos tarihinde sona ererken fındık taban fiyatları halen açıklanmadı.

Fındık alım fiyatları ise 2002 yılında 19 Eylül'de 1 milyon 615 bin lira, 2003 yılında 22 Ağustos'ta 2,5 milyon lira, 2004 yılında 6 Ağustos'ta 5 milyon 250 bin lira, 2005 yılında 15 Ağustos'ta brüt 7 milyon 450 bin, levant kalite için 7 milyon 50 bin lira, 2006 yılında 6 Eylül'de TMO tarafından 4 YTL, FİSKOBİRLİK tarafından 5 YTL, geçen yıl ise 9 Temmuz'da Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından 5,15 YTL olarak açıklanmıştı. Fındık serbest piyasada 2 ila 2,5 YTL arasında işlem görüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel