Trabzonlu gençler müjde!

Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından hazırlanan proje ile işsiz 40 gence, 8 ay boyunca balık yetiştiriciliği, işleme, dalgıçlık ve girişimcilik konularında teorik ve pratik eğitim verilerek, hem sektörün elaman ihtiyacı karşılan

Trabzonlu gençler müjde!

Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından hazırlanan proje ile işsiz 40 gence, 8 ay boyunca balık yetiştiriciliği, işleme, dalgıçlık ve girişimcilik konularında teorik ve pratik eğitim verilerek, hem sektörün elaman ihtiyacı karşılanacak hem de istihdam sağlanacak.

TTB Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Şükrü Erüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları ''Önce Gençlerin, Sonra Balıkların Kültürü Artsın'' adlı projenin, Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edildiğini belirterek, ''Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı'' çerçevesinde hayata geçirildiğini söyledi.

Projeye su ürünleri ve deniz bilimleri fakülteleri ile biyoloji bölümlerinden mezun ya da son sınıf öğrencilerinin başvurabileceğini ifade eden Erüz, yapılacak değerlendirme sonunda şartlara uyan işsiz 40 gence 2 ayı staj olmak üzere toplam 8 ay uygulamalı ve teorik eğitim verileceğini bildirdi.

Projeyle ilgili bölümlerden mezun olanların balıkçılık sektörüne geçişte yaşadıkları sıkıntıları azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Erüz, eğitim süresince kursiyerlere işletmelerde staj imkanı da sağlamayı, eğitim sonunda başarılı olanların istihdamını gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ile Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün proje ortakları, Yomra Su Ürünleri Kooperatifi ve Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliğinin ise proje iştirakçileri olduğunu bildiren Şükrü Erüz, ''Projeyle Trabzon'da üniversite mezunu genç işsizlere eğitim vererek, sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. İşletmeler ve ilgili bölümler arasındaki arz talep uyuşmazlığı giderilmeye çalışılacak. Ayrıca yöredeki işletmelerin gıda sektöründeki hacmi geliştirilecek'' dedi.

 

     -GENÇLERE 6 ALANDA EĞİTİM VERİLECEK-

Kursiyerlere, balık yetiştiriciliği, balık işleme, balık hastalıkları ve mikrobiyal kontrol, dalgıçlık ve girişimcilik alanlarında eğitim verileceğini belirten TTB Genel Sekreteri Erüz, ''Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerimiz 2 ay süreyle çeşitli işletmelerde staj yapacak. Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olanlara işletmelerde istihdam imkanı sunulmaya çalışılacak'' diye konuştu.

Erüz, balık yetiştiriciliği eğitiminde kursiyerlere balık türü seçimi, tesis planlama, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, çevresel etkileşimler, biyoteknolojik uygulamalar, deniz ve tatlı su balıkları kuluçkahane çalışmaları, yem seçimi ile ilgili bilgiler ve pratik eğitimler verileceğini bildirdi.

Balık işleme eğitiminde su ürünlerinin işlenmesi, muhafaza teknikleri, ürün kalitesini etkileyen faktörler, ürünlerin hazır gıda olarak kullanımı, ambalajlama teknikleri, pazarlama, üretimde kullanılan makineler ile ilgili bilgilerin aktarılacağını ifade eden Erüz, şunları kaydetti:

''Kursiyerler, mikrobiyal kontrol eğitimi ile genel mikrobiyoloji, balıklarda yaşayan mikrobiyal flora, su ürünleri işleyen fabrikalarda üretim ve iyi hijyen planının nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi sahibi olacak.

Dalgıçlık eğitiminde ise dalışlarda dekomprasyon hastalığına yakalanmamaları için gereken bilgiler aktarılacak. Derinlik, zaman limitleri hakkında bilgi verilerek, uygulamalı eğitimlerle bu bilgiler pratiğe dönüştürülecek.

Balıkçılık sektörünün gelişimine yönelik yenilikçi fikirleri hayata geçirmek için ise kursiyerler iş kurma konusunda cesaretlendirilecek, başarılı işletmeler kurmaları konusunda bilgilendirilecek.''

Şükrü Erüz, işsiz olup, projeye katılmak isteyen ilgili fakülte mezunu ya da son sınıf öğrencilerinin 01 Şubat Salı gününe kadar Pazarkapı Mahallesi'nde bulunan Trabzon Ticaret Borsasına şahsen başvuru yapmaları gerektiğini, başvuranlar arasından seçilecek kursiyerlere eğitim süresince günlük 8 avro ödeneceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel