Trabzonlu Ekşi, "hainmiyiz biz?"

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen ve 26 HES projesinin yapımının planlandığı İkizdere vadisinin 35 kilometrelik bölümünde bugüne kadar 4 santral faaliyete geçti. Bu santrallerd

Trabzonlu Ekşi, "hainmiyiz biz?"
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen ve 26 HES projesinin yapımının planlandığı İkizdere vadisinin 35 kilometrelik bölümünde bugüne kadar 4 santral faaliyete geçti. Bu santrallerde elektrik üretimine başlanmasıyla regülatör sahalarında tünele alınan dere suyu, yaklaşık 5 ila 8.5 kilometre sonra yeniden dere yatağına bırakıldı. HES'in tünele alıp bıraktığı suyu birkaç kilometre sonra faaliyetteki diğer santral tünele aldı, sonra da dereye bıraktı. Vadide dağlardaki kar erimesinin tamamlanması ve azalan yağışın beraberinde getirdiği kuraklıkla birlikte 35 kilometrelik bölümünde elektrik üreten 4 santralde suyun tünele alındığı 25 kilometre boyunca İkizdere Deresi kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 
 
BU VADİ 26 HES PROJESİNİ KALDIRMAZ
 
Dere suyunun fazlasının tünele alındığını iddia eden Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, İkizdere’de son yıllarda kışın fazla kar yağmadığını belirtti, yaz aylarında derelerin neredeyse kuruma noktasına geldiğini söyledi. Vadide kurulu güç bakımından en büyük HES projesinin suyun azlığı nedeniyle kapasitesinin yarı oranının altında çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Ekşi, şunları söyledi:
 
"Biz yıllardır deredeki bu su miktarları HES projelerini çalıştırmayacak dedik, vatan haini ilan edildik. Biz bunu derken milyonlarca lira yatırım yapan yapımcı firmaları dahi düşündük, ‘bu yatırımlar yarın elinizde demir yığını olarak kalacak’ dedik. Bu vadi yapımı planlanan 26 HES projesini kaldırmaz. Üretime başlayan HES projeleri neredeyse durma noktasına geldi. Bu durum yeni HES projesi yapmayı planlayan firmaları endişelendirdi, bazı firmaların projelerden vazgeçtiğini öğrendik."
 
DEREDEKİ CANLI YAŞAMI MAHVETTİLER
İkizdere Vadisi’nin 35 kilometrelik bölümünde üretimde olan 4 HES projesi nedeniyle suyun yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki tünellere hapsedildiğini anlatan Ekşi, "Deredeki canlı yaşamı mahvettiler. Biz ‘dövizi boşa akıtmayız’ diyorlar. Buyursun HES’ler kapasiteleri oranında enerji üretsin, neden kapasiteleri oranın da elektrik üretemiyorlar? Bu feryatları biz yıllardır yaptık ve haklılığımız ortaya çıktı. Şimdi yetkililerin çıkıp bize ‘evet İkizdereliler haklıydı, biz yanlış yaptık, biz bunlara çapulcu, vatan haini, çevreci tipler dedik’ demeliler" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel