Trabzonlu balıkcılar isyan etti

Balıkçılar, 24 metre sınırlamasına tepki çekmek için bir araya geldi. Balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak avlanma sezonu öncesinde uygulamanın düzeltilmemesi halinde eylem yapma kararlılığında olduklarını ifade ettiler. TTSO toplantı salonunda gerçekleştiri

Trabzonlu balıkcılar isyan etti

Balıkçılar, 24 metre sınırlamasına tepki çekmek için bir araya geldi.

 

Balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak avlanma sezonu öncesinde uygulamanın düzeltilmemesi halinde eylem yapma kararlılığında olduklarını ifade ettiler.

 

TTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Rize Artvin Bölge Birliği Başkanı Barış Zaman, Trabzon Üretici Birliği Temsilcisi Erkan Kaya ve Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin illerinden çok sayıda balıkçı katıldı.

 

Kıyıdan 24 metre derinlikte gırgır ağlarıyla avlanmayı yasaklayan maddenin yanı sıra konuyla ilgili diğer sorunların da tartışıldığı ve balıkçıların görüşlerini belirttiği toplantının ardından Rize Artvin Bölge Birliği Başkanı Barış Zaman bir açıklama yaptı.

 

Zaman, Doğu Karadeniz Bölgesi balıkçıları olarak Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün 2012-2016 Av Yasakları Sirkülerinde yer alan ve çevirme ağlarıyla ilgili yasakları içeren maddeyle ilgili bir araya geldiklerini söyledi.

 

"BU YASAK ENDÜSTRİYEL BALIKÇILIĞIN SONUNU GETİRECEKTİR"

 

Getirilen yasağı 'kabul edilemez' bulduklarını ve bunun endüstriyel balıkçılığın sonunu getirecek bir hata olarak gördüklerini vurgulayan Zaman, "Karasularımızda gırgır ağlarıyla kıyıdan itibaren 24 metre derinlikte sığ sularda avcılık yapılması yasaktır. Biz bu yasağı endüstriyel balıkçıların sonunu getirecek bir yasa olarak görmekteyiz.

Endüstriyel ve tarımsal atıkların çoğalması ve denizlerimizdeki yunus nüfusunun artmasını göz önüne almadan denizlerimizdeki mahsul eksikliğinin faturasını balıkçılara kesen zihniyeti kınıyoruz" dedi.

 

Bu yasağın uygulanmasıyla sadece balıkçıların değil ülkenin de ekonomik kayba uğrayacağı uyarısında bulunan Barış Zaman, "Balıkların havyar dökme döneminde zaten balıkçılık yapılmamaktadır. Ayrıca hamsi, palamut, istavrit, çinakop ve lüfer gibi bizim avladığımız balıklar göç balıklarıdır. Bu balıkları bizler avlamadığımız takdirde komşu ülkelerin balıkçıları tarafından avlanacaklardır ve büyük bir pazar olan Türkiye pazarına satılacaklardır. Bu gerçeğin de göz önüne alınması gerekmektedir" dedi.

 

"Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün bize gerekçe olarak gösterdiği raporlarda yeterli etüt çalışmasının yapılmadığına inanıyoruz" diyen Zaman, her ülkenin kendisine özgü jeolojik bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek

 

bu yapı incelenmeden getirilen 24 metre yasağının gelişigüzel çıkmış bir yasa olduğunu vurguladı.

 

Zaman, ayrıca bu yasağın getirildiği alanlarda algarna ve şebeke trollerinin serbest bırakılmasının da başlı başına bir çelişki olduğunun altını çizdi.

 

"BU ANLAMSIZ YASAĞIN KALDIRILMAMASI HALİNDE EYLEM YAPMA KARARLILIĞINDAYIZ"

 

Avlanma sezonunun başlayacağı 1 Eylül tarihine kadar gerekli girişimleri yapacaklarını ve bu tarihten önce bu yasağın kaldırılmasına çalışacaklarını kaydeden Zaman, "Bu yanlıştan dönülmemesi halinde Türkiye'deki bütün balıkçılarla birlikte eylem yapma kararlılığındayız. Umarız bu anlamsız yasak o tarihten önce kaldırılır" dedi. -

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel