Trabzon'dan "Serbest Kıyafet" açıklaması

 Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Trabzon şubesi Başkanı Muhammet İkinci hükümetin çıkarmış olduğu eğitimde "Serbest Kıyafet" uygulamasına tepki gösterdi. İkinci, “AKP"Nin 10 Yıllık Pratiği Sorunun "Serbest Kıyafet" Sorunu Olmadığ

Trabzon'dan "Serbest Kıyafet"  açıklaması

 

Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Trabzon şubesi Başkanı Muhammet İkinci hükümetin çıkarmış olduğu eğitimde "Serbest Kıyafet" uygulamasına tepki gösterdi. İkinci, “AKP"Nin 10 Yıllık Pratiği Sorunun "Serbest Kıyafet" Sorunu Olmadığını, Yıllardır Laik Eğitim Anlayışına Karşı Yürütülen Amansız Mücadelenin Bir Yansıması Olduğunu Göstermektedir.”dedi. 
 
AKP"nin en temel pedagojik itirazları bile görmezden gelerek yasalaştırdığı ve tüm itirazlara rağmen uygulanmaya başlanan 4+4+4 dayatması olduğunu ifade eden İkinci, "Dindar ve kindar nesil yetiştirme" projesinin gerçek amacı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır.  Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik Resmi Gazete"de yayınlanmıştır. MEB"in yayınladığı yönetmeliğe göre; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli kıyafet giyeceği ve öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafetlerin belirleneceği belirtilmektedir. Yönetmeliğin en dikkat çekici bölümü kız öğrencilerin, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur"an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek olmasıdır. AKP döneminde eğitimde yaşanan yoğun dinselleştirme uygulamaları dikkate alındığında "serbest kıyafet" gibi olumlu sayılabilecek bir düzenlemenin iktidar partisi tarafından kendi siyasal-ideolojik yaklaşımı üzerinden istismar edildiği çok açıktır. “söyledi. 
 
İkinci, “Eğitim Sen"in ilke olarak kıyafet serbestliğine karşı çıkması mümkün değildir. Ancak 10 yıllık AKP iktidarında eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamaları bizleri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. Bu uygulamanın, dinsel inançları dışa vuran giysileri kapsaması telafisi güç sorunlar yaratacaktır. Örneğin bu durum çocuklar arasında kamplaşma yaratacak, bazı bölgelerde kız çocuklarına yönelik fiilen baskı oluşturacaktır. Okullarda dinsel kıyafetlerin giyilmesini "kıyafet serbestliği" kapsamında değerlendirmek mümkün değildir.  AKP"nin 10 yıllık pratiği sorunun "serbest kıyafet" sorunu olmadığını, yıllardır laik eğitim anlayışına karşı yürütülen amansız mücadelenin bir yansıması olduğunu göstermektedir. Çocuklarımızın bu tür girişlerle karşı karşıya getirilmesi, toplumda yeni kamplaşmalar yaratılması kaçınılmaz görünmektedir. “dedi. 
 
Çocukların anne ve babalarının ekonomik durumu ve sınıfsal aidiyetleri görünüş olarak öncelikle giydikleri kıyafetlere yansımaktadır söyleyen İkinci, “Dolayısıyla ekonomik durumu iyi olmayan, yoksul emekçi ailelerin çocukları, diğer çocukların giysileri karşısında birtakım çocukça tepkiler göstermeleri engellenemez.  Yönetmeliğe göre, öğrencilerin yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyeceği belirtilmektedir. Türkiye"de yaşayan herkes toplumdaki gelir adaletsizliği ve geçtiğimiz 10 yılda daha da derinleşen sınıfsal farklılıklar nedeniyle bu maddenin fiilen geçersiz olduğunu kanıtlamaktadır. Eğitimi ve sağlığı paralı hale getiren, halkın büyük bir bölümünü açlığın ve yoksulluğun kucağına itenlerin, yoksul halk çocuklarının delik ayakkabılar ve yırtık elbiselerle okula gelmek zorunda bırakılmasını yasaklaması kadar anlamsız bir şey olamaz. Dolayısıyla okullarda kıyafet serbestliği uygulaması, eğitimin yıllar içinde büyük ölçüde paralı hale getirilmesi ve halkın cebinden yaptığı eğitim harcamalarının AKP döneminde 4,5 kat arttığı gerçeğinden bağımsız değerlendirilemez. “şeklinde konuştu 
 
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel