Trabzon'dan gurme yetişecek

 Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün açıldığı söyledi.  Bölüm hakkında bilgiler veren Sungur, “‘’Türkiye’de toplam 11 üniversitede

Trabzon'dan gurme yetişecek

 

Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün açıldığı söyledi. 
 
Bölüm hakkında bilgiler veren Sungur, “‘’Türkiye’de toplam 11 üniversitede bu bölüm var. Altısı özel, beşi devlet üniversitesi. Karadeniz’de hiçbir üniversitede bu bölüm yok. 2013-14 eğitim öğretim yılı için öğrenci alımı yapacağız. Bu bölüm Karadeniz genelinde ilk ve tek olacak. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, çok fazla iş avantajına sahip olacaklar. Bu bölümden mezun olanlar gastronom unvanını alacak yani halk arasında bilindiği gibi 'gurme' yada 'şef' olacaklar. Gurme, menü tasarlayan, yiyeceklerden sorumlu olan, restoran yada kafeteryanın organizasyon işlerinden, yiyecek kalitesi ve hijyen gibi konulardan sorumlu olan kişidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dört yıllık bir bölümdür. Bizim üniversitemiz de açılan bölümün en büyük avantajı dört yıl olduğu için öğrenciler üniversite diplomasına sahip olacaklar” dedi.
 
Türk mutfağının İtalyan ve Fransız mutfağı gibi zengin olduğunu dile getiren Sungur, “Gastronomi Bölümü’ne başvurmak isteyen öğrenciler, öncelikle üniversitemize bir sağlık raporu ile başvurmak zorundalar. Yani mutfakta çalışmak için herhangi bir hastalığa sahip olmamaları gerekir. AİDS, Hepatit B, sarılık gibi hastalıklar, mutfakta büyük risk oluşturur. Ölüme kadar götürebiliyor. Sağlık raporu uygun olan öğrencileri YGS puan türüne göre sıralayacağız.
 
Daha sonra bunları bir özel yetenek sınavına tabi tutacağız. Özel yetenek sınavında da bir jüri oluşturtacağız. Sınavın ardından özel yetenek sınavının yüzde 67'si, başarı not ortalamasının yani liseden gelen not ortalamasının yüzde 11'i YGS puan türünün de yüzde 22’sini alacağız. Türk mutfağı, İtalyan ve Fransız mutfağı gibi zengin mutfaklardan oluşuyor. Ama yeterli reklamı tanıtımını yapamıyoruz. Bu bölümden mezun olan öğrencilerimiz Türk mutfağını daha da ileriye taşıyacak. Aynı anda tüm dünya mutfaklarını da iyi bilecektir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel