Trabzon'daki kadınlar incelendi!

Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yürüttüğü proje kapsamında Trabzon'un ilçe ve köylerinde 810 kadın üzerinde tarama yapıldığını, momografileri okunan 600 kadından 2'sinde meme kanseri, 10 kadında ise erken kanser vakası tespit edildi. Trabzon Umut ve Sa

Trabzon'daki kadınlar incelendi!

Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yürüttüğü proje kapsamında Trabzon'un ilçe ve köylerinde 810 kadın üzerinde tarama yapıldığını, momografileri okunan 600 kadından 2'sinde meme kanseri, 10 kadında ise erken kanser vakası tespit edildi.

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay önce Türkiye'de ilk kez Mobil Meme Kanseri Tarama Projesini başlatarak 810 kadını taramadan geçirdiklerini söyledi.

Trabzon merkeze bağlı Yalıncak beldesinden başlayan tarama çalışmalarının Pelitli, Gürbulak, Akyazı, Söğütlü beldeleri, Bulak, Kavala, Çilekli köyleri ile Yomra, Arsin ve Sürmene ilçelerinde sürdürüldüğünü belirten Baki, ''Kadınlarımızın konuya ilgisi güzel. Taramanın ve erken teşhisin önemini anlattıkça konuya ilgi her gittiğimiz yerde biraz daha artıyor'' dedi.

Çekilen 810 mamografiden 600'ünün okunduğunu ifade eden Baki, ''Yapılan incelemelerde 2 kadında meme kanseri tespit edildi. 10 kadında ise biyopsi sonucuna göre değerlendirilebilecek erken kanser vakaları görüldü. Erken teşhis ve farkına varılamayan kanserin tespiti ile kadınlarımızın hayatının kurtulacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Dr. Nimet Baki, projenin il geneline yaygınlaştırılması ve süresinin görecekleri desteğe bağlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Biz il genelindeki kadınlarımızın tümüne ulaşmak istiyoruz. Hatta çevre illere de gitmeyi arzuluyoruz. Ancak bu iş gönüllülük gerektiriyor ve masraflı. Bunlar dikkate alındığında çalışmayı gördüğümüz desteklere bağlı sürdürebileceğimiz ortaya çıkıyor. Herkesin desteğini istiyoruz.''

Erken tanının hayat kurtaracağını vurgulayan Dr. Baki, ''Sağlık hizmetlerini çeşitli nedenlerle alamayan kadınlarımıza ulaşmak çok önemli. Sessiz ilerleyen ve belirti vermeyen meme kanseri ile mücadele için erken tanı büyük önem taşıyor. Çünkü erken teşhis ve tedaviyle kurtulma oranı yüzde yüzlere varabiliyor'' şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler