Trabzon'daki camiye kilise modeli!

Trabzon'un Karşıyaka semtinde yapımına 2009 yılında başlanan Molla Halil Camii, inşaatı bitmeden tartışmalara neden oldu.Kaba inşaatı tamamlanan camiye kilise görüntüsünde olduğu gerekçesiyle bağışın kesildiği iddiaları, Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşa

Trabzon'daki camiye kilise modeli!

Trabzon'un Karşıyaka semtinde yapımına 2009 yılında başlanan Molla Halil Camii, inşaatı bitmeden tartışmalara neden oldu.

Kaba inşaatı tamamlanan camiye kilise görüntüsünde olduğu gerekçesiyle bağışın kesildiği iddiaları, Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Sağlam tarafından yalanlandı. Yaklaşık 3 milyon liraya mal olması beklenen caminin bin kişi kapasiteli olacağını belirten Karşıyaka Molla Halil Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Sağlam, "Ben şimdiye kadar 36 adet cami yaptırdım, birçok caminin yapımına önderlik ve başkanlık ettim. 3 yıldan beri burada hizmet veriyorum ve yeni çıkan basındaki kilise görünümü söylentileri beni çok rahatsız etti. Bunun daha beton halinde dekorasyonları yapılmamış, bunu basına böyle bir yankı vermek vermeleri doğru bir neden değildir. Bundan çok rahatsız oluyorum. Cami bittiği zaman fevkalade görünümünü herkes görecek, burada kilise görünümü zaten yoktur. Daha bir beton dökülmüştür. Bittikten sonra insanların hoşuna gidecek bir yapıya sahip olacaktır" dedi.

Yardımların kesildiği duyumlarına da değinen Sağlam, "Akın akın yardımlar gelmektedir. Telefonla beni arıyorlar, 'Ne ihtiyacınız var?' diyerek gelen vatandaşlar var. Kısa zaman içerisinde çevredeki kadınlar gelip 3-4 milyarın üzerinde bağış yaptı. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yoktur. Müslümanlar zaten bu işi üstlenmektedir" diye konuştu.

26 yıllık Mimar İlhan Sağlam ise, "Bu cami 4 tane taşıyıcı kule, esprisi de kubbeyi taşıtma amaçlıdır. Yaklaşık 160 metre kare olan kubbeyi taşıma amaçlıdır. İki tanesi de ses için düzenleyici yani akustik amaçlı kullanılmıştır. Baştaki haç görüntüsüne benzetilen biçimi ise bu taşıyıcı sistem esprisinden doğmuş bir durumdur. 4 tane taşıyıcı sisteme uzanan yatay kirişlerden kubbe bağlantısı, kubbe taşıtma görevi yapılmıştır. Merkezi kubbeyi taşıma amaçlı olarak kullandığımız 4 tane kule dışardan kilise görüntüsü vermiş bir şekilde gazetelere, basına yansıyan görüş var bu konu tabi tamamen göreceli bir konudur. Kişiden kişiye değişir ama işin tasarımcısı olarak böyle bir şeyin olmadığını söyleyebilirim" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel