Trabzon'da Yasemin Devrimi

Trabzon'da, Tunus'un El Teatro topluluğunca sahnelenen, "Yasemin Devrimi"ni anlatan "Sıfır Noktası" adlı oyun ilgiyle izlendi.Trabzon'da, 2 Mayıs'ta başlayan 15. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne katılan Tunus ekibi, akşam Haluk Ongan Sahnesi'nd

Trabzon'da Yasemin Devrimi

Trabzon'da, Tunus'un El Teatro topluluğunca sahnelenen, "Yasemin Devrimi"ni anlatan "Sıfır Noktası" adlı oyun ilgiyle izlendi.

Trabzon'da, 2 Mayıs'ta başlayan 15. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne katılan Tunus ekibi, akşam Haluk Ongan Sahnesi'nde, Hatem Beljah ve Taoufik Jebali'nin yazdığı, Jebali'nin yönetmenliğini "Sıfır Noktası" adlı oyunu sahneledi.

Kareografisini Malek Sebai'nin üstlendiği oyunda, Taoufik Jebali, Raouf Ben Amor, Baligh Mekki, Naoufel Azara, Saber Oueslati, Amina Ben Doua ve Yosr Gal rol aldı.

Oyunda, Tunus'ta, 2010 yılının kasım ayında, işsiz olduğu için meyve sebze satan üniversite mezununun, satış yaptığı arabaya polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile başlayan, ardından da ülkenin birçok şehrine yayılan ve "Yasemin Devrimi" olarak da adlandırılan protesto gösterileri sırasında yaşanan bazı olaylar anlatılıyor.

İsmini Tunus ile özdeşleşmiş bir çiçek olan yaseminden alan ve işsizlik, enflasyon, kötü yaşam koşulları, ifade özgürlüğü, siyasi yozlaşmanın protesto edildiği gösteriler sırasında ölenler, yaralananlar olmuş, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali 14 Ocak 2011'de Tunus'tan ayrılmıştı.

Oyun, olaylar sırasında hayatını kaybeden üç kişinin konuldukları morgda yeniden canlanlanması ve yaşadıkları baskı nedeniyle kişisel bazı özelliklerini kaybettiklerini ve aynı yüze sahip olduklarını anlamalarının ardından anılarını anlatmalarıyla başlıyor. Morgda ölümlerini birbirine mizahi dille anlatan oyuncular, kayıp kimliklerinin arayışındadır. Ölümü bir yaşam şekline, mezarları savaş ve dehşet yerine çevirirler.

-"Sunumu izledim ve çok etkilendim"

Trabzon Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Birkan Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunus'un festivale katılması gündeme geldiğinde biraz çekindiklerini fade ederek, "Açıkçası Tunus'un tiyatrosunu pek bilmiyorduk. Başlarda biraz endişeliydik. Sonradan oyunlarının kısa sunumunu izledim ve çok etkilendim. Aramızda olmalarına karar verdik" dedi.

Tunus ekibinin ekonomik nedenlerden dolayı Trabzon'a gelmede sorunlar yaşadığını söyleyen Görgün, "Bu noktada Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) devreye girdi. TİKA yetkililerinin Tunus ekibinin Trabzon'a gelmesinde çok büyük katkıları oldu" diye konuştu.

Görgün, TİKA'nın başka ekiplerin de festivale katılmasına katkı sağladığını, her alanda festivale çok büyük destek verdiklerini belirtti. TİKA yetkililerine teşekkür eden Görgün, bundan sonra da işbirliği içerisinde çok büyük festivaller gerçekleştireceklerine inandıklarını vurguladı.

-"Gençlerin devrim için ne kadar emek harcadığını göstermeye çalıştık"

Tunus El Teatro topluluğu Direktörü Zeynep Ferhat ise Tunus'un Arap baharının başladığı ilk ülke olduğunu ifade ederek, "Oyunumuzda bunu yansıtmaya çalıştık. Arap baharının başlaması ile cesaretlendik ve böyle bir şey hazırladık" dedi.

Ferhat, Arap baharının gençlerin devrimi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Oyunda gençlerin bu devrim için ne kadar emek harcadığını göstermeye çalıştık. Oyun Tunus'ta 8 kez sahnelendi. Daha sonra dünyanın bir çok ülkesinde tiyatroseverlerle buluştu. Şimdi de Trabzon'da, böyle önemli bir festivalde yer alıyoruz. Burada olduğumuz için çok mutluyuz."

Yaklaşık 2 saat süren oyuna tiyatroseverler büyük ilgi gösterdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel