Trabzon’da Tiyatrotu yaşatma mücadelesi

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında 26 Mart 2014 Çarşamba akşamı saat 20.00’de Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesinde Tiyatro Zinos ve Panki Sahne Sanatları gecesi düzenlenecek. Gecede Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi de açıklan

Trabzon’da Tiyatrotu yaşatma mücadelesi
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında 26 Mart 2014 Çarşamba akşamı saat 20.00’de Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesinde Tiyatro Zinos ve Panki Sahne Sanatları gecesi düzenlenecek. Gecede Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi de açıklanacak.
 
İşte o bildirge: 
 
TİYATRO ZİNOS 27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ BİLDİRGESİ
 
 1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart’ı Dünya Tiyatrolar Günü ilan etmiştir. 
 
27 Mart 1954 yılında Pariste çeşitli ulusların tiyatro topluluklarının deneysel çalışmalarını sergilediği Uluslar Tiyatro Festivali’nin açılış günüdür.Ve ilk Dünya Tiyatrolar Günü 1962 ylılında Paris’te kutlandı. 27 Mart, tiyatro sanrtına gönül ve emek vermiş insanların günüdür. 27 Mart,saflarımızı daha sıklaştırarak tiyatro sanatının aydınlığına koştuğumuz gündür. 27 Mart; daha yaşanılabilir, güzel bir dünya yaratma özlemimize ışık yaktığımız gündür. 
27 Mart, her dönemde karanlığın düşmanı olan tiyatroya daha çok bağlandığımız gündür. Tiyatro Zinos da böyle bir günde 27 Mart 2010’da İbrahim ve Hasan Kavzoğlu ile Özlem Şahin tarafından kuruldu. Şehrimizde kültür ve sanat adına her zaman çok güzel çalışmalar yapılmıştır.Bundan sonra da sanat adına, özellikle tiyatro adına çok güzel çalışmalar yapılacaktır.Bizler de bu güzelliklere katkı yapmak için bir araya gelmiş sanat gönüllüleriyiz. “Zinos” şehrimizde martının küçüğüne verilen isimdir ve yerel bir söyleyiştir.Zinos hareketli ve özgürlüğüne düşkün bir kuştur.Bizim bu ismi tercih etmemizin nedeni; yerel kültürümüze sahip çıkma anlayışımızla, Zinosun karakteristik özelliklerinin tiyatronun mantığı ile örtüşmesindendir.
 
 Tiyatro Zinos kuruluş bildirgesinde belirtildiği gibi; şehrimizin bozulan imajını düzeltilmesine katkı yapmak, gençleri sanatsal etkinliklere katmak ve Trabzon’un sesi olmak için yola çıkmıştır. Dünyadaki bütün olumsuzluklara inatla direnen , insanı, insana, insanla ve insanca anlatan soylu tiyatro sanatına küçükte olsa bir katkı yapmak için kurulan Tiyatro Zinos 5 Dönem tiyatro atölye çalışması yapmıştır. 200’e yakın insanı tiyatro sanatıyla tanıştırmış, ilimizin yetiştirdiği değerli sanat adamı Haluk Ongan’ı anma ve tanıtma programı hazırlamış, kuruluşundan bugüne beş oyun sahnelemiş, ilimizi çeşitli festivallerde temsil etmiştir. Tiyatro salonlarının sıcaklığını sizlerle paylaşmak amacında olan Tiyatro Zinos olarak tiyatro sanatına; gönül, emek ve destek vermiş insanların önünde saygıyla eğiliyor, ebediyete intikal etmiş olanların ruhlarını sad olsun diyoruz. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler