Trabzon'da Tersane mi, Lojistik merkez mi?

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde yapımı planlanan ancak yaşanan kriz gerekçe gösterilerek yapımından vazgeçilen tersane için, yeniden girişimlere başlayan tersaneyi yapacak olan şirkete, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi

Trabzon'da Tersane mi, Lojistik merkez mi?

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde yapımı planlanan ancak yaşanan kriz gerekçe gösterilerek yapımından vazgeçilen tersane için, yeniden girişimlere başlayan tersaneyi yapacak olan şirkete, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’dan cevap geldi.

img_3519.jpg

Gürdoğan yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ülkemiz için 2023 yılında ulaşılmasını hedef gösterdiği 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefine paralel olarak Trabzon ve Doğu Karadeniz bölgesi için hedef konulan ihracat performansına ulaşılması amacıyla, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak ihracatçılarımız, yerel siyasi ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız müşavereler sonucu projeler geliştirilerek, bu projelerin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

Bu çerçevede de, Doğu Karadeniz Bölgesinin bulunduğu coğrafyanın sunmuş olduğu lojistik imkânları ekonomiye kazandırmak, Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesini Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa üçgeninde lojistik bir üs haline getirmek amacıyla Trabzon’da bir Lojistik Merkez veya aktarma merkezi kurulması konusunda Bakanlıklar ve yerel aktörlerle mutabık kalınmıştır.

Lojistik merkez olarak ilgili uzmanlar tarafından mevcut sunulan seçenekler içinde en uygun alanın; daha önce tersane yapılmak üzere altyapı dolgusu yapılan ancak, dünya genelinde yaşanan küresel ölçekteki krize bağlı olarak tersane yapımından vazgeçildiği görülen Sürmene Yeniçam Çamburnu tersane dolgu sahasının olduğu yapılan fizibilite çalışmaları ile tespit edilmiştir.

Bu alanın tersane yatırımı yapmak üzere tahsisini alan Çebi Şirketler Grubuna bağlı Nur Tersanecilik A.Ş.’de bu süre içinde, yani dolgu sahasının tamamlanmasından ve hazır hale getirilmesinden sonra dünya genelinde tersane sektöründe yaşanan krizi gerekçe göstererek uzun süre yatırımını yapmadığı hepinizin malumudur.

Bu gelişmeler çerçevesinde, bu alanın bir lojistik merkez veya aktarma merkezi olarak değerlendirilmesi konusunda İlgili Bakanlar, İl Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İl Valisi,  yerel aktörler ve kanaat önderleri ile yapılan toplantıya katılan Çebi Şirketler Grubu yetkilileri de; küresel ölçekte gemi sektöründe yaşanan kriz nedeniyle bu alanda tersane yatırımı yapmayı beklettikleri ve bu alanda Trabzon’a yönelik ve Bölge için yapılacak her türlü yatırımın içinde olmaya hazır olduklarını veya olmamaları halinde ise destekleyeceklerini açıkça beyan etmişlerdir.

img_3523.jpg

Bu toplantılara yönelik tutanak ve telefon kayıtlarında açıkça bu ifadeler yer almakta ve ekte sunulan basın bültenlerinden de görüleceği üzere ilgili Bakanlarımız ve siyasi kesimler Sürmene-Çamburnu Tersane dolgu sahasında lojistik merkezi yapılacağı hususunu her defasında kamuoyuna açıklamışlardır.

Ulaştırma Bakanlığımız  (Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü)  ile yaptığımız yazışmalarda da bu alanın lojistik merkeze dönüştürülmesine yönelik yatırımcılara ait projelerin taraflarına sunulması halinde değerlendirmeye alacaklarını açıkça belirtmişlerdir. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak bizler de Çebi Şirketler Grubunun yaptığı bu açıklamaya güvenerek yaptığımız bütün çalışmalara kendileri bizatihi davet edilerek katılmaları sağlanmış, yani ortak hareket edilmiştir.   

Ancak ne hikmetse; bu alanın lojistik merkez yapılacağının duyurulması üzerine yoğun bir yatırımcı talebi ile karşılaşılması ve yatırım yapmaya hazır olan yatırımcılar bulunarak Milletvekillerimiz ve ilgili Bakanlarımız ile çalışma toplantıları yapılması ve projelerini sunmaları akabinde, Çebi Şirketler Grubu oluşumdan farklı olarak münferit olarak hareket etmeye başlamış, daha önce tersane yatırımı yapmaktan vazgeçtiğini beyan etmesine rağmen tersane yatırımı yapmak adı altında yeniden girişimlerde bulunmaya başlamış, tahsis süresi sonra eren bu alanın yeniden kendilerine verilmesi için çeşitli siyasi kesimler kanalıyla Bakanlıklarda lobi yapmaya başlamıştır.

img_3524.jpg

Konuya ilişkin olarak o dönemin çok değerli Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’ın da hazır bulunduğu bir toplantıda, şirket yetkilisi Sayın Tayfun Çebi bu alanın sadece 60 dönümüne küçük bir tersane yatırımı yapacaklarını kalan alanın istenilen şekilde lojistik merkez veya aktarma merkezi olarak yapılmak üzere feragat ettiklerini açıkça beyan ederek, konuya ilişkin hazırlanan tutanağa imza atmıştır.

Bizlerin daha doğrusu Bölge halkını rahatsız eden konu, daha önce tersane yatırımı yapılmak üzere Bakanlıktan alınan yazıda da belirtildiği şekliyle 26 Mart 2009 tarihinde tahsis edilen alanda,  geçen 5 yıl içinde hiçbir yatırım yapılmamasından Bölgenin mahrum kaldığı ekonomik katkıdır. Verilen ilanlarda dahi ilgili firma tersane izin sürecini 17 Temmuz 2014 tarihinde tamamladığını beyan etmektedir,  Oysaki Bakanlıktan alınan yazıda tahsis izni yani arsanın tersane yapımı amacıyla bedelsiz olarak iznin 5 yıl önce verildiği açıkça ortadadır.    

Değerli Kamuoyu bilmelidir ki, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin amacı Bölge ihracatının arttırılması ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılabilmesi için Bölgeye yatırım yapacak tüm yatırımcılara yardımcı olmak, önünü açmaktır. Bölgemiz ekonomisine katkı sağlayacak yatırımcı bizim için velinimettir. Bölge istihdamına, ekonomisine katı sağlayacak her yatırımcının emrindeyiz, bugüne kadar olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bizim amacımız kimsenin yatırımını engellemek değildir.

Ancak, yatırım yapmaya hazırlanan ve bu konuda da gerçekçi projelerini sunan, daha büyük ekonomik katkı sağlayacak yatırımları engelleyecek herkesin de karşısındayız.
Trabzon’dan ve Bölgemizden büyüyüp Türkiye sathına yayılan hemşerilerimiz ile her zaman gurur duyarız, daha da büyümeleri bizleri gururlandırır.  Ancak, büyük bir Devlet kaynağının, kamu kaynağının yatırıldığı bir alanda yatırım yapacağım diyerek yıllarca bekleten, en değerli yatırım arazisinin bir an önce ekonomiye kazandırılması gerekir iken,  hala yatırım yapılacak diye elinde bekleten kesimlerinde hiç kimse kusura bakmasın Kamu menfaati ve Trabzon’un menfaati açısından karşısındayız.

Bizim Çebi Şirketler Grubu Kurucusu Sayın Yaşar Kaptan Çebi’ye sadece saygımız olur, büyüğümüzdür, Trabzon ilinin yetiştirdiği değerdir. Kendisinin hedef alınmasına yönelik hiçbir beyanımız olmamıştır, ancak şirket yetkililerinin verdikleri paralı basın ilanında buna yer vermelerini kamuoyunun takdirine arz ediyorum.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak da Trabzon Kamuoyu olarak ta bundan sonra Çebi Şirketler Grubunun taahhüt ettiği Sürmene Çamburnu tersane dolgu sahasındaki yatırımın takipçisi olacağız, bu yatırım için bir kısım siyasilerin değerli basın mensuplarına açıklamış olduğu “şirket yetkilileri bu tersanede 2.800 kişiye istihdam sağlamayı taahhüt etti” sözünün takipçisi olacağız. 400 dönüme yakın bu devasa alanda Trabzon ve Bölge ekonomisini çok büyük katkı sağlayacak bir yatırım mı yapılacak yaşayan herkes görecek ve haklı olan ortaya çıkacaktır. Bizlerin ve Trabzon Kamuoyunun beklentisi Bölge halkına en büyük katkıyı sağlayacak, Trabzon’u 2023’lerin vizyon kenti ve cazibe merkezi yapacak katalizör yatırımların yapılması, ihtiyaç duyulan, eksikliği görülen kamu faydası en yüksek altyapı yatırımlarının yapılmasıdır. Kamuoyu zaman içinde kimin haklı kimin haksız olduğunu açıkça görecektir."
 

Düzenlenen basın toplantısına siyasetçilerden sadece MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli'nin katılması dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler