Trabzon'da suçlularda yeni uygulama

 Adalet Bakanlığının Denetimli Serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de  hukuk sistemine yeni dahil edilen elektronik kelepçe uygulaması Trabzon’da başladı. Trabzon'da ilk etapta 8 mahkum elektronik kelepçe ile denetim altına alındı.Haber : Şükrü ÜÇÜ

Trabzon'da suçlularda yeni uygulama

 

Adalet Bakanlığının Denetimli Serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de  hukuk sistemine yeni dahil edilen elektronik kelepçe uygulaması Trabzon’da başladı. Trabzon'da ilk etapta 8 mahkum elektronik kelepçe ile denetim altına alındı.

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET

 

 Türk hukuk sisteminde yeni uygulamaya konulan"Elektronik kelepçe uygulaması" kapsamında Trabzon'da, şartla tahliye edilen 8 hükümlüye "elektronik kelepçe" takıldı.

 

Amerika ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bir süredir uygulanan, Türk hukuk sisteminde ise kısa süre önce yürürlüğe giren ve şu ana kadar Türkiye'de çok az sayıda mahkuma takılan "elektronik kelepçe" Trabzon'da uygulamaya konuldu. Bu çerçevede Trabzon'da çeşitli suçlardan bir süre cezaevinde kaldıktan sonra şartla tahliye edilen 7 hükümlüye "elektronik kelepçe" takıldı.

Trabzon Cumhuriyet Savcılığına bağlı Denetimle Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü kontrolünde yürütülen uygulamayla şartla tahliye edilen hükümlülerin ayak bileklerine, evinde ya da ikamet ettikleri adreslerde "elektronik kelepçe" takılıyor.

Buna göre görevlilerce belirlenen alan dışına çıkmaması gereken mahkumlar, belirlenen alan dışına çıkarsa "elektronik kelepçe" sistemin bağlı bulunduğu merkeze sinyal veriyor.

Böylece sinyali alan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra polis ve jandarma harekete geçerek, bulunduğu yer önceden bilinen hükümlünün kaçmasını engelliyor.

-Uygulama, cezaevlerindeki doluluğu azaltacak-

Elektronik kelepçeyle Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü görevlilerce sürekli denetim altında tutulabilen hükümlü 24 saat izlenebiliyor.

Hükümlüye de cezasının kalan kısmını cezaevi ortamı dışında çekme imkanı sunulan uygulamada, elektronik kelepçe takılan hükümlü kurallara uyarsa cezasının infazı tamamlanmış oluyor, aksi halde çeşitli yaptırımlarla karşılaşıyor.

Türkiye'de denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bir süredir kısa süreli hapis cezası alanlara uygulanan "kamu yararına ücretsiz çalışma" cezası ve yeni uygulamaya konulan elektronik kelepçe uygulamasının cezaevlerindeki doluluk oranını azaltması da amaçlanıyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel