Trabzon'da su ürünlerinde sıkı takip

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, su ürünleri konusunda kurallara uyulup uyulmadığını denetlemek için kontrollerini sıklaştırdı.Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne

Trabzon'da su ürünlerinde sıkı takip

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, su ürünleri konusunda kurallara uyulup uyulmadığını denetlemek için kontrollerini sıklaştırdı.

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne bağlı Su Ürünleri Kontrol ekipleri, 1380 sayılı "Su Ürünleri Kanunu" ve bu kanuna bağlı çıkarılan yönetmelik, tebliğ ve bakanlık talimatları doğrultusunda su ürünlerinin karaya çıkış noktalarında, toptan, perakende satış yerlerinde ve nakil güzergahlarında denetim başlattı.

Bu ürünlerde tür, boy, zaman, yer ve av araçları yönünden kurallara uyulup uyulmadığını kontrol eden ekipler, denetimlerini yoğunlaştırdı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, yeni düzenlemelerle su ürünleri avcılığına getirilen kuralların takip ve kontrolünün yanı sıra balıkçılık sektöründe çalışanların bilgilendirilmesi amacıyla yapılan denetimlerin faydalı olduğunu söyledi.

Kontrollerin aralıksız süreceğini anlatan Topbaş, "Bilindiği üzere 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ ile geçtiğimiz yıllarda yalnızca hamsi nakli esnasında düzenlenen nakil belgesi, bu yıldan itibaren 50 kilogramdan fazla tüm su ürünlerine 'Su Ürünleri Nakil Belgesi' düzenlenmesi zorunluluğu getirmiştir" dedi.

Topbaş, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için her balığa bir kez üreme şansı verilmesi için balıklarda boy yasaklarına uyulması gerektiğini ifade ederek, bu konuda herkesin duyarlı olmasını istedi.

Kontrollerde mevzuatlara aykırı olduğu tespit edilen su ürünlerine el konularak ilgililere yasal işlem yapılacağını belirten Topbaş, karaya çıkış noktasından itibaren belge zorunluluğu olmasına rağmen belgesi olmayan ürünleri bulunduran üreticilere de kanuni işlem yapacaklarını sözlerine ekledi.

Topbaş, avlanabilir balıkların en küçük boylarını da şöyle sıraladı:

"Kalkan 45, Hamsi 9, Palamut 25, istavrit 13, lüfer 20, mezgit 13, Tekir 11, Barbunya 13, pisi 20, Kırlangıç 30, dil 20, kefal 30 santimetre."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel