Trabzon'da Somalili öğrenciler

 Ülkelerinde yaşanan kıtlık dolayısıyla eğitim görmek için kilometrelerce uzaklıktaki Trabzon'a gelen Somalili öğrenciler karne sevinci yaşadı.      Kimse Yok Mu Derneği tarafından Türkiye'ye getirildikten sonra Trabzon'daki özel bir okulda eğitim gören S

Trabzon'da Somalili öğrenciler

 

Ülkelerinde yaşanan kıtlık dolayısıyla eğitim görmek için kilometrelerce uzaklıktaki Trabzon'a gelen Somalili öğrenciler karne sevinci yaşadı. 

     Kimse Yok Mu Derneği tarafından Türkiye'ye getirildikten sonra Trabzon'daki özel bir okulda eğitim gören Somalili 10 kız öğrenci, 2011-2012 eğitim-öğretim yılını başarıyla tamamlayarak, karnelerini ve teşekkür belgelerini öğretmenlerinden aldılar. 

     Okul Müdürü Zafer Gömleksiz, yaptığı açıklamada, Somalili öğrencilerin yaklaşık 8 aydır okullarında eğitim gördüğünü söyledi. 

     Somali'de yaşanan kıtlık sonrası Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla yaklaşık 500 öğrencinin Türkiye'ye getirildiğini ifade eden Gömleksiz, ''Bu öğrencilerin 10 tanesi de Trabzon'a gelip okulumuzda eğitim görmeye başladı'' dedi. 

     İlk olarak dil sorununu aşmak için bu öğrencilere, ilk 4 ayda haftada 32 ile 35 saat Türkçe dersi verdiklerini ifade eden Gömleksiz, ''4 ayda hızlı şekilde Türkçe'yi öğrendiler. Ardından ikinci aşamaya geçtik ve 9. sınıf öğrencilerin müfredatlarında ne varsa, aynı müfredatı Somalili öğrencilere de uygulamaya başladık. Öğrencilerin derslere ilgisi oldukça iyiydi. Şunu açıkça belirtmek isterim ki konuk öğrencilerimiz, derslerinde beklediğimizin üstünde performans gösterdi. Bugün onların karne heyecanlarına ortak olduk'' diye konuştu. 

     Gömleksiz, 4 Temmuz'a kadar Somalili öğrencilere yaz programı uygulanacağını kaydederek, ''4 Temmuz'da da 40 günlüğüne ülkelerine izne gidecekler. Ardından Trabzon'a dönerek liseyi bitirene kadar eğitimlerine burada devam edecekler'' dedi. 

     Konuk öğrencilerin Trabzon'a gelişlerinin ilk günlerinde yemek ve iklim şartlarına alışmada sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Gömleksiz, bugün bu sıkıntıların aşıldığını söyledi. 

     Somalili öğrenciler de Türkiye'ye gelerek eğitimlerine devam ettikleri için çok mutlu olduklarını belirttiler. 

     Somali'de yapılan sınavı kazanarak Türkiye'ye geldiklerini ifade eden öğrenciler, ''Buradaki sıcak ilgi ve öğretmenlerin çabası, uyum sorununun kısa sürede aşılmasını sağladı. Hiç bilmediğimiz bir dili, 4 ay gibi kısa sürede öğrendik. Bugün artık derslerimizi Türkçe olarak görüyoruz'' diye konuştu. 

     Öğrenciler, karne heyecanını ülkelerinden uzak bir yerde almalarından dolayı az da olsa hüzünlü olduklarını, fakat karnelerinin iyi olmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladılar. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel