Trabzon'da sanat aksı oluşturulacak

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Sanat Evi'nin düzenlediği "Trabzon'da sanat, sanatta Trabzon" konulu panele katıldı.Trabzon Sanat Evi’nde gerçekleştirilen panele Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Belediy

Trabzon'da sanat aksı oluşturulacak

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Sanat Evi'nin düzenlediği "Trabzon'da sanat, sanatta Trabzon" konulu panele katıldı.

Trabzon Sanat Evi’nde gerçekleştirilen panele Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Turan, Osman Gökhan Bali, Osman Necip Sevinç, Başkanvekili Seyfullah Kınalı, Trabzon Sanat Evi Başkanı Adnan Taç ve sanat severler katıldı. Ayrıca panele konuşmacı olarak katılan Fotoğraf Sanatçısı Yazar Mustafa Reşat Sümerkan, Yazar Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve Yazar Tarihçi Veysel Usta katılımcılara Trabzon'da sanat hayatını anlattılar.

Panalistlerin konuşmasının ardından kürsüye gelen Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon Belediyesi olarak şehrin kültür ve sanat hayatına elimizden geldiğince destek olmaya gayret etmekteyiz. Bildiğiniz gibi Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezimiz sanatsal etkinliklere hizmet etmektedir. Tabi salonlarımızda kültürel ve sanatsal faaliyetlerin öncelikli olarak yer almasını arzu ediyor ve bu konuda da ekonomik olarak da elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Bu şehir hakikaten bizlerinde büyüklerimizden gördüğümüz bir kent kültürüne sahip.

Ama maalesef son yıllarda ülkenin genelinde olduğu gibi bizlerde bu kültürümüzün köyleşmemesi için gayret etmeli, sahip olduğumuz kent kültürünü korumaya özen göstermeliyiz. Tabi bu kültürü koruyup geliştirmek en başta sessiz birer kahraman olan sanatseverlerin görevidir. Trabzon'da kent kültürünü korumanın adımlarından biride daha önce Merkez Bankası olan İl Özel İdaresi'nin sorumluluğundaki Tevfik Serdar Kültür Merkezi'ni 24 saat yaşayan canlı bir "Kent Müzesi" olarak faaliyete geçirilmesidir. Bu konuda da gerekli adımları atarak Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı işbirliği ile çalışmalarımızı yaparak projesini hazırladık. Anıtlar Kurulu'ndan gerekli izinleri aldık. Yapımını ise Oltan Gıda Vakfı yöneticileri taşıdıkları kentlilik duyarlılığı ile hareket ederek şehre bir vefa olarak üstlenmiş oldular. Buradan kendilerine tekrar halkım adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MEYDAN'DAN ATAPARK'A SANAT AKSI OLUŞTURACAĞIZ

Konuşmasını devamında Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'un sanat ve kültür şehri olması için yapmayı planladıklarını sıralayarak, "Uzun Sokak’ta bulunan İdare Mahkemesi'nin bulunduğu yerde tescilli çok güzel bir binamız vardır. Orayı resim, heykel ve plastik sanatlar müzesi olarak yapmayı istiyorum. Hatta o bina içinde çalışma alanı, atölye de oluşturulmasını istiyorum. Tabi bu konuda sıkıntımız büyükşehir olmamız münasebeti ile kurulacak olan Ortahisar İlçesi'nin kurumlarına tahsis edilecek bina sıkıntısı yaşamamızdır.

Tabi bu konuyu çözmeye gayret ediyoruz. Meydan Parkı’ndan başlayıp Kent Müzesi'nden devam edip bahsetmiş olduğum İdare Mahkemesi'nin plastik, heykel, resim müzesi haline getirilerek bir sanat ve kültür aksi oluşturulmasını arzulamaktayız. Yine şuan ki şehir müzesinin önünün açılarak Uzunsokak'tan devam edip eski doğum hastanesi olan tescili binanın, yine mesela bir sağlık müze haline getirilmesini istemekteyim. Yine hemen Tabakhane Köprüsü'nden o tarihi mekandan geçtikten sonra Ortahisar'a girdiğimizde şuanda Zağnos Köprüsü'nden Ortahisar'a geçiş noktasında olan yerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşmamız neticesinde yaşayan bir Edebiyat Müzesi haline getirilmesi için anlaştık.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız bunun yapımını gerçekleştirecek. Bu arada o alan içerisinde yine diğer tescilli binalarında bu anlayışla gözden geçirileceğini belirtmek isterim. Bahsetmiş olduğum bu aksın 4 bin yıllık tarihi şehrimize yakışır şekilde müzelerle bezenmesini istiyoruz. Bu arada Hüseyin Kazaz Kültür Merkezimiz görevine aynen devam ederken bizler çok daha büyük dev bir kongre ve kültür merkezini şehrimize kazandırmayı arzulamaktayız" ifadelerini kullandı.

Program Başkan Gümrükçüoğlu'nun konuşmacılara katılım belgesi takdim etmesi ile son buldu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel