Trabzon'da ruhsal hastalık sorunları

 Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ruhsal hastalıkların toplumun küçük bir kesiminde değil, geniş bir nüfusta görüldüğünü bildirdi. Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık dendiğinde çoğunlukla beden sağlığı anlaşıldığını, ancak ruh ve be

Trabzon'da ruhsal hastalık sorunları

 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ruhsal hastalıkların toplumun küçük bir kesiminde değil, geniş bir nüfusta görüldüğünü bildirdi.
 
Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık dendiğinde çoğunlukla beden sağlığı anlaşıldığını, ancak ruh ve beden sağlığının bir bütünü olduğunu belirtti.
 
Ruhsal hastalıkların, yaygın kanının tersine toplumun küçük bir kesiminde değil, geniş bir nüfusta görüldüğünü ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
 
"Sıklığı ve yaygınlığı giderek artmakta ve toplumun her kesimini etkilemektedir. Ruhsal hastalıklar kişinin gerçekle ilişkilerini bozacak derecede ağır akıl hastalıklarıyla sınırlı değildir. Hatta bu tür ağır hastalıklar bütün ruhsal sorunların küçük bir oranını oluşturur. Öte yandan söz konusu ağır ruhsal hastalıklar da günümüzde tedavi edilebilen hastalıklar kapsamındadır. Ruhsal hastalıklar tedavi edilmezlerse bireysel, toplumsal ve maddi kayıplara neden olmaktadır."
 
Hamzaoğlu, günümüzde insanların dörtte birinin yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanlar ise yarıdan fazladır. Bugün dünya üzerinde 450 milyonu aşkın insanın ruhsal sorunları olduğu, 20 milyonu aşkın kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğu bilinmektedir."
 
Ruh sağlığı sorunlarının en önemli etkilerinden birinin yeti yitimine yol açması olduğunu belirten Hamzaoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
 
"Yeti yitimi kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme işlevlerini giderek yitirip, üretici niteliğini ve sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatması anlamına gelir. Birçok hastalıkta kişide yeti yitimine yol açan olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır. Ruh sağlığı sorunları kişide yeti yitimine yol açması bakımından tahmin edilenin tersine ön sıralarda yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir araştırmasına göre, dünyada yeti yitimine en çok yol açan 10 hastalıktan beşini ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Bu hastalıklar sırasıyla depresyon, alkol kullanımı, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluktur."
 
Hamzaoğlu, toplumda psikiyatrist ve psikologlara gitme alışkanlığının çok düşük oranda olduğunu ifade ederek, ruh sağlığı konusunda uzman kişilerden yardım almanın önemini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel