Trabzon'da patlayıcı ve mühimmat

Trabzon'da ele geçirilen 9 el bombası ve kalaşnikof marka tüfekle, bu silaha ait mermileri çamaşır makinesi, fırın ve kümes gibi yerlerde saklayarak satmak istedikleri iddiasıyla çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 9 sanık ile beraat eden bir sanık hakkı

Trabzon'da patlayıcı ve mühimmat

Trabzon'da ele geçirilen 9 el bombası ve kalaşnikof marka tüfekle, bu silaha ait mermileri çamaşır makinesi, fırın ve kümes gibi yerlerde saklayarak satmak istedikleri iddiasıyla çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 9 sanık ile beraat eden bir sanık hakkında mahkemece verilen hüküm Yargıtayca bozuldu.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Trabzon'da ele geçirilen 9 el bombası ve kalaşnikof marka tüfekle, bu silaha ait mermileri satmak istedikleri gerekçesiyle yargılanırken çeşitli hapis cezalarına çarptırılan Hasan Akyüz, Selahattin Şener, Ferhat Rogop, İbrahim Hacıhamzaoğlu, Cem Hamzaoğlu, Ömer Ayaz, Namık Kemal Erdoğan, Bayram Keskin, Bülent Odabaşı ve beraatına karar verilen Fikret Özcan hakkında yerel mahkemece kurulan hükmün temyiz incelemesi Yargıtayca yapıldı.

Yargıtay, dava dosyasını incelemesinin ardından "olayla ilgili bomba, silah ve mühimmatlarla ilgili alınan raporların onaylatılmadığı" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozdu.

Buna göre, söz konusu sanıklar yerel mahkemece yeniden yargılanarak, haklarında tekrar hüküm verilecek.

-Olay-

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, bir ihbardan yola çıkan polislerce, 12 Aralık 2008'de, İbrahim Hacıhamzaoğlu'nun Trabzon'un Yomra ilçesi Kaşüstü mevkisindeki evinde yapılan aramada, 7.65 milimetre çapında tabanca, şarjör ve 8 mermi, kayınpederine ait Çınarlı köyündeki kümesin duvar dibinde toprağa gömülü halde kalaşnikof, şarjör ve 420 mermi ile 1 el bombası, Hasan Akyüz'ün Erdoğdu Mahallesi'ndeki evindeki çamaşır makinesi ve fırında 8 el bombası, Selahattin Şener'in Ankara'daki evinde ise ruhsatsız tabanca ve av tüfeği ele geçirildiği belirtilmişti.

El bombalarının seri ve kafile numaralarının, daha önce İstanbul, Tekirdağ, Osmaniye, Van, Adana, İzmir ve ŞanlıUrfa'da meydana gelen bazı olaylardaki el bombalarıyla benzerlik gösterdiğine işaret edilen iddianamede, diğer illerdeki olaylara ilişkin soruşturma evrakının da dosyaya konulduğu yer almıştı.

İddianamede, sanıklar Selahattin Yılmaz, Selahattin Şener, Hasan Akyüz, Ferhat Rogop, Fikret Özcan, İbrahim Hacıhamzaoğlu, Cem Hacıhamzaoğlu, Bülent Odabaş, Ömer Ayvaz, Bayram Keskin ve Namık Kemal Erdoğan'ın, "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi, ruhsatsız ateşli silahların bulundurulması, taşınması, satılması, satılmasına aracılık edilmesi" ile "suçu bildirmemek" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Geçen yıl kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Hasan Akyüz'ü

"uzun namlulu silah satmak" ve "9 el bombası bulundurmak, nakletmek ve satmak" suçlarından toplam 10 yıl 5 ay, Selahattin Şener'i "el bombası bulundurmak", "uzun namlulu silah taşımak" ve "tabanca bulundurmak"tan 9 yıl 2 ay, Ferhat Rogop'u "el bombası bulundurmak" ve "uzun namlulu silah bulundurmak"tan 8 yıl 4 ay, İbrahim Hacıhamzaoğlu'nu da "uzun namlulu silah bulundurmak" ve "el bombası satın almak"tan 7 yıl 6 ay hapse mahkum etmişti.

Diğer sanıklardan Cem Hamzaoğlu'na "uzun namlulu silah ve bomba satın alma suçlarına yardım etmek"ten 3 yıl 4 ay, Ömer Ayaz ile Namık Kemal Erdoğan'a

"uzun namlulu silah taşıma ve patlayıcı maddeyi nakletme suçlarına yardım etmek"ten 4 yıl 2'şer ay hapis cezası veren heyet, Bayram Keskin'i "suçu bildirmemek"ten, Bülent Odabaşı'nı ise "suça iştirak"ten 5'er ay hapisle cezalandırmıştı.

Keskin ve Odabaşı'na verilen cezayı, her ikisi de sabıkalı olan bu sanıkların bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmadığı için denetimli serbestlik uygulamasına çevirmeyen mahkeme heyeti, "silah ticareti yapmak" ve

"patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından yargılanan Fikret Özcan'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar vermişti.

Mahkeme heyeti, karar açıklandığı tarihte yakalanamayan Selahattin Yılmaz hakkında bir hükümde bulunamamıştı.

Daha sonra Hollanda'da yakalanıp Türkiye'ye getirilen Selahattin Yılmaz'ın yargılanmasına aynı mahkemede devam ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel