Trabzon'da ölen İspanyol askerler anıldı

Trabzon'un Maçka ilçesinde, 26 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden 62 İspanyol asker için bir anma töreni düzenlendi.Maçka ilçesinin Pilav Dağı'nda, Afganistan'da Barış Gücü'nde görev yapan İspanyol askerlerini taşıyan Ukra

Trabzon'da ölen İspanyol askerler anıldı

Trabzon'un Maçka ilçesinde, 26 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden 62 İspanyol asker için bir anma töreni düzenlendi.


Maçka ilçesinin Pilav Dağı'nda, Afganistan'da Barış Gücü'nde görev yapan İspanyol askerlerini taşıyan Ukrayna uçağı, 26 Mayıs 2003 tarihinde düşmüş ve 62 İspanyol askeri ve Ukraynalı 12 mürettebat hayatını kaybetmişti. Kazanın 10. yıl dönümünde uçağın düştüğü Pilav Dağı ve Maçka ilçesinde bir anma töreni düzenlendi.


Kazada ölenler için ilk tören Pilav Dağı'nda yapıldı. İspanyol askerlerin anısına yapılan anıttaki törene, İspanya Büyükelçisi Gonzalez Aller Jurado, İzmir Nato Landcom Kurmay Başkanı Tuğgeneral Andres Freire Garcia, İspanya Savunma Ateşesi Albay Julian de Pablo Martin, İspanya Jandarma Ateşesi Albay Eduardo Fernandez, İzmir Nato Lancom Albay Angel Gomez Talavera, İzmir Nato Lancom Albay Gabriel de Dieogo Coppen, İspanya Savunma Ateşe Yardımcısı Faustino Morone, İzmir Nato Landcom Ricardo Romero, İzmir Nato Lancom Romon Lopez Martin ile Trabzon 48’inci İç Güvenlik Tugay Komutan Vekili Albay İlhami Ulu, Trabzon Merkez Komutanı Albay Turgay Aras, Maçka Kaymakamı Murat Çavuldak, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ve Atasu Belediye Başkanı Mustafa Köse katıldı.


Törende Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, Atasu Belde Belediye Başkanı Mustafa Köse ve imam Sait Topçu’ya İspanya Büyükelçisi Gonzalez Aller Jurado tarafından liyakat nişanı verildi.


Kazanın meydana geldiği yerde bulunan Türk-İspanyol Dostluk Anıtı’ndaki tören öncesinde, Maçka Belediyesi'nde İspanya Büyükelçisi Gonzalez Aller Jurado tarafından, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ve Atasu Belediye Başkanı Mustafa Köse'ye Sivil Liyakat nişanı ve İzmir Nato Landcom Kurmay Başkanı Tuğgeneral Andres Freire Garcia tarafından da beyaz kurdeleli Jandarma Liyakat nişanı takıldı.


Törende, kaza bölgesine giderek kurtulan olup olmadığını araştıran, daha sonra kaza yerine gelen Türk askerlere yardım ederek, kaza bölgesinde bulduğu askerlere ait eşyaları da İspanyadaki ailelerine gönderen Konaklar Mahallesi’nde Kıran Cami imamı Sait Topçu'ya da İspanya Jandarma Ateşesi Albay Eduardo Fernandez tarafından beyaz kurdeleli jandarma Liyakat Nişanı verildi. Törende Atasu Belediye Başkanı Mustafa Köse ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile İspanya Krallığı ve Savunma Bakanlığı tarafından her iki anıtın bakımları için 2 bin 600 Euro’luk bağış anlaşması imzalandı.


Tören sırasında konuşan İspanya Büyükelçisi Gonzalez Aller Jurado, duygu yüklü bir konuşma yaparak “Bizlere sunduğunuz fevkalade işbirliğinden ötürü takdirlerimizi sunuyorum. Bizim minnettarlığımız her ne kadar sözlerle anlatılmayacak kadar olsa da bunun bir ifadesi olarak sizlere liyakat nişanı takdim etmek istedik. Bu nişan İspanya Kralı tarafından onaylandı. Herkese burada katkılarından dolayı sizler vasıtasıyla minnetlerimizi iletmenizi istiyorum. Her yıl burada olmak büyük bir mutluluk kaynağı. Bizim minnettarlığımız çok derindir ve çok büyüktür” dedi.


Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, Atasu Belediye Başkanı Mustafa Köse'de yaptıkları konuşmada her zaman yardım ve işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
İlk tören kazanın meydana geldiği yer olan Türk- İspanyol Dostluk Anıtı’na çelenk bırakıldı ardından saygı duruşunda bulunuldu. İspanyol heyet burada dostluk anıtında incelemelerde bulunduktan sonra daha sonra Maçka İlçesi'ne geldi.


İspanyol heyet burada önce kazada hayatını kaybeden Ukraynalı uçak mürettebatı için yaptırılan anıta çiçek bıraktı ardından Türk - İspanyol Dostluk Anıtı'nın önünde yapılan törene katıldı. Anıta çelenk konulması ve saygı duruşundan sonra İspanya Büyükelçisi Gonzalez Aller Jurado anıt şeref defterini imzalarken tören Şehitler Marşı'nın çalınmasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel