Trabzon'da ne kadar dernek var?

Türkiye'nin farklı illerinde her 10 kişiden 1’i derneklere üye olurken, Trabzon’da 6 kişiden 1’i derneklere üye. Trabzon’da toplam dernek sayısı 4 bin 125 olarak kayıtlara geçerken, bunlardan bin 398 dernek halen faaliyetini sürdürüyor. Değişik nedenlerde

Trabzon'da ne kadar dernek var?

Türkiye'nin farklı illerinde her 10 kişiden 1’i derneklere üye olurken, Trabzon’da 6 kişiden 1’i derneklere üye. 

Trabzon’da toplam dernek sayısı 4 bin 125 olarak kayıtlara geçerken, bunlardan bin 398 dernek halen faaliyetini sürdürüyor. Değişik nedenlerden dolayı 2 bin 727 derneğin faaliyetleri feshedilirken, 2014 yılında ise 96 yeni dernek kuruldu. 
Yeni kurulan dernekler arasında Trabzonsporlu Hukukçular Derneği, Newyork Konuşma Derneği, Genç Fırtına İzcilik Gençlik Derneği, Havacılık ve Doğa Sporları Derneği gibi dernek isimleri bulunurken, daha önce de Şuurlu Öğretmenler Derneği, Genç Silahşörler Avcılar Derneği, Kabasakal Spor Kulübü, Emniyet Asayiş Hizmetleri Destekleme Şuurlu Öğretmenler Derneği, Hamsi Gücü Spor Derneği, Kum Yatak Toplumsal Bilinçlenme ve Gelişme Derneği, Afganistan Hazarları Kültür Dayanışma Derneği, İlmi ve İnsana Değer Verenler Derneği, Hayat Derneği, Selamet Derneği, Briç Kulübü Derneği, Trabzon Savaş ve Göç Araştırmalar Derneği, Umuda Destek Derneği, Şehir Derneği, Taşocağı Koyu Koruma Derneği, Kabasakal Spor Kulübü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, Emniyet Asayiş Hizmetleri Destekleme Derneği, İsimsiz Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yedi İklim İnsana Hizmet Derneği, Trabzon Eğitimsiz Olmaz Diyenler Derneği, Maçka Huzur ve Güvenliği Destekleme Derneği, Ali Osman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi dernek isimlerinin bulunması dikkat çekiyor.

Akçaabat ilçesindeki dernek sayısının Türkiye’deki birçok ilden daha fazla olduğu göze çarparken, ilçede yaklaşık 150 dernek faaliyetini sürdürüyor. Trabzon'da ortalama ise her yıl 100-110 dernek kurulurken, sivil toplum örgütüne katılımın en iyi olduğu 15. şehir. 

Merkez ve ilçelerde en fazla dini amaçla kurulan Kur'an kursu, cami dernekleri gibi dini dernekler yer alırken, ikinci sırayı ise spor amaçlı dernekler alıyor. Derneklerin üye sayılarına göre ilk sırayı Trabzonspor, ikinci sırayı da İşçi Emeklileri Derneği alıyor. 
Öte yandan, Türkiye’de faal durumda bulunan dernek sayısının 100 bini aştığı, bunlardan yüzde 20’sinin İstanbul’da bulunduğu kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel