Trabzon'da liseli öğrenciden alkollü araç kullanımını engelleyecek!

Trabzon'da lise öğrencisi Onur Çağlar, babasının alkollü araç kullanırken geçirdiği trafik kazasından etkilenerek hazırladığı 'Yüz Tanımalı Alkol Test Cihazı ve Alkollü Araç Kullanımına Son' projesi ile TÜBİTAK'ın Erzurum'da hazırladığı bölge yarışmasına

Trabzon'da liseli öğrenciden alkollü araç kullanımını engelleyecek!
Trabzon'da lise öğrencisi Onur Çağlar, babasının alkollü araç kullanırken geçirdiği trafik kazasından etkilenerek hazırladığı 'Yüz Tanımalı Alkol Test Cihazı ve Alkollü Araç Kullanımına Son' projesi ile TÜBİTAK'ın Erzurum'da hazırladığı bölge yarışmasına katıldı.
 
Sistemin çalışması için öncelikle arduino bağlantılarını ve test işlemini gerçekleştirdiğini belirten Beşikdüşü Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Onur Çağlar, güç kaynağı olarak voltaj regülatörü yaptığını ve lityum polimer pil ile sisteme bağladığını bildirdi. Sistemde kullanılacak ledleri bir kutunun içine monte ederek arduino üzerine bağladığını ifade eden Çağlar, web kamerasını da sistem üzerinde sürücüyü göstermek amacıyla aldığı oyuncak direksiyonun içini sökerek alkol sensörünün üzerine yerleştirdiğini açıkladı. Onur Çağlar, "Sensörlü alkol tanıma sistemi sayesinde yasal sınırın üzerinde alkollü içki kullanan sürücülere sistem araç kullanımına izin vermeyecek. Ülkemizde her yıl binlerce insan alkollü araç kullanımından kaynaklanan trafik kazalarında hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Babam da 2010 yılında alkollü araç kullandığı için kaza yapmıştı. Olayı küçük sıyrıklarla atlattı ama beni bu olay çok etkiledi. Projenin hayata geçmesiyle artık hiç kimse alkollü araç kullanamayacak. Projemde alkol yerine alkol içeren bir madde olarak kolonya kullandım" diye konuştu.
 
Projenin maliyetinin 250 lira olduğunu patenti alınıp seri üretime geçildiğinde bu maliyetin oldukça düşeceğini vurgulayan Onur Çağlar, dünyada örneği bulunmayan bu projenin otomotiv sektöründe çığır açarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler