Trabzon'da lise öğrencileri şirket kurdu

Trabzon’da Ticaret Meslek Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencilerinde oluşan 13 kişilik bir grup, ‘Genç Başarı Vakfı’ adında bir şirket kurdu.Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak olan Genç Başarı Şirketi, Tra

Trabzon'da lise öğrencileri şirket kurdu

Trabzon’da Ticaret Meslek Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencilerinde oluşan 13 kişilik bir grup, ‘Genç Başarı Vakfı’ adında bir şirket kurdu.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak olan Genç Başarı Şirketi, Trabzon Ticaret Meslek Lisesi 10 ve 11. sınıf öğrencileri tarafından kuruldu. Bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştiren ve gittikçe büyüyen Genç Başarı Şirketi'nin hisse satışları ise devam ediyor.

Amerika ve Avrupa’da her yıl yüz binlerce öğrenci tarafından uygulanan Genç Başarı Şirket Programı, İstanbul’dan sonra ikinci defa öğrenciler tarafından Trabzon’da oluşturuldu. Tescil için başvurusu yapılan şirkette üretim aşamasına geçildi.Öğrencilere girişimcilik deneyiminin yaşatılması amacıyla böyle bir şirket kurduklarını belirten Proje Danışmanı Sezgin Burma, amaçlarının kar etmek olduğunu söyledi.

Burma, “Önce fikrini oluşturduk. Burası gerçek bir şirket ve gerçek faaliyetler yapıldı. Hisseler satıldı. Hissedarlar bulundu. Satışa halen daha devam ediyor. Ürün fikri hakkında kamuoyu araştırması yapıldı. Ürün kataloğu oluşturuldu. Tescil için izin alınması gerekiyor. Ticaret unvanımızın tescil edilmesi gerekiyor. Bunun için ürün kataloğu ile birlikte müracaat yapıldı. Servis tabaklarında, ayakkabı aksesuarlarında, berelerde uğur böceği desenini kullanacağız. Bir ürünümüzü birden fazla yerde çok amaçlı olarak kullanacağız. Milli Eğitim Müdürlüğünün destek vermesi bizim için çok önemli. Öğrencilerimiz her oturumda bir eğitim alıyorlardı. Bugünkü oturumda iş güvenliği ile ilgili bilgilendirildi. Yaşanan sorunlar oluyor, o sorunlar çözüm üretilmeye çalışılıyor. Projemizde iki gönüllü danışman öğretmen var. Tüm toplantılarda bulunuyoruz. İş dünyasında gönüllü bir koçumuz var. Amacımız kar etmek. Öğrencilerimiz emeğin sermaye olarak konulabildiğini öğrendi. Emekleri karşısında 5 tane hisse senedi aldılar. Öğretmenlerimizden bile hisse senedi alanlar oldu” dedi.
Genç Başarı Şirketi Genel Müdürü 11. sınıf öğrencisi Beyza Calap ise, şirketi ilk kurduklarında büyüyeceklerini tahmin etmediklerini belirterek, “Şirketin genel müdürüyüm. Bu bizim ilk projemiz. Önce bu işten zevk almamıştım ama işin içerisine girince zevk almaya başladım. Şu an süs malzemeleri üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Ofisi'nde çalışan Uğur Ulukaya, Genç Başarı programının merkezinin Amerika olduğunu dile getirerek, “Bu 55 ülkede uygulanan bir program. Genç Başarı programının merkezi ofisi Amerika’dadır. Amerika patentli bir program. Türkiye merkezi ise İstanbul’dadır. İstanbul’da Genç Başarı Vakfı diye bir vakıf var. Biz geçtiğimiz ay içerisinde Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü olarak eğitim programı yaptık. Buradaki 7 okulumuzda toplam 14 öğretmenimize genç başarı firmaları nasıl kurulur ve ağ üzerinden nasıl satış yapılır, bunun üzerinde bir eğitim verdik. Bu program bundan önce İstanbul’da uygulandı. Trabzon İstanbul’dan sonra ikinci olarak bu programı uygulamış oldu” diye konuştu.

basliksiz-1.20140213152658.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler