Trabzon'da Kuruldu, Sibirya'dan Duyuldu

 Birkaç kadın sanatçının girişimiyle 5 yıl önce Trabzon'da kurulan Femin-Art Kadın Sanatçılar Derneği, yurt dışındaki 6. şubesini Sibirya'da açtı. Türkiye genelinde 10 şubesi bulunan ve ilk yurt dışı temsilciliğini geçen yıl Gürcistan'ın Tiflis kentinde a

Trabzon'da Kuruldu, Sibirya'dan Duyuldu

 

Birkaç kadın sanatçının girişimiyle 5 yıl önce Trabzon'da kurulan Femin-Art Kadın Sanatçılar Derneği, yurt dışındaki 6. şubesini Sibirya'da açtı.
 
Türkiye genelinde 10 şubesi bulunan ve ilk yurt dışı temsilciliğini geçen yıl Gürcistan'ın Tiflis kentinde açan dernek, resim, edebiyat, karikatür ve fotoğraf gibi sanat dallarında kadın sanatçıları bir araya getirerek çeşitli sanatsal faaliyetler düzenliyor.
 
Femin-Art Kadın Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Şükran Üst, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında beş kadın arkadaşıyla kurduğu derneğin kısa sürede büyük mesafe aldığını, aktif olarak sanatla ilgilenen kadınların derneğe üye olduğunu ve çalışmalara katıldığını söyledi.
 
Derneğin kurulma aşaması sırasında kadın sanatçıları bir araya getirmeyi amaçladıklarını anlatan Üst, "Her zaman kadın sanatçılarımızı yan yana görmek istedim. Özellikle resim alanında çevremizde kadınların çok olmasına rağmen bir araya gelebilecekleri bir birlik yoktu. Biz de 2007'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde derneğimizi kurduk. Hayallerimiz olmasa bugün ki başarımızı elde edemezdik" dedi.
 
Her yıl geleneksel olarak düzenledikleri uluslararası resim festivali sayesinde son 5 yılda yüzlerce yabancı kadın sanatçının Trabzon'a geldiğini vurgulayan Üst, şöyle devam etti:
 
"Sanat alanında filmlerin olduğu çok sayıda festivaller bulunuyor. Ancak resim alanında sadece kadınların bulunduğu bir festivalin dünyada ilk olduğunu buraya gelen ziyaretçiler bize söylüyor. Özellikle bu, yabancı kadın sanatçıları çok cezbediyor. Çünkü kadın dayanışmasını sanat ile göstermek çok önemli bir şey. Dünyanın 20 ülkesinden kadınların işini, çocuğunu ve evini bırakıp hiç tanımadığı bir ülkeye sanat için gelmeleri çok sevindirici. Bunun yanı sıra hemen her gün yurt içinden kadınlarımız derneğimizi arayarak üye olmak ve derneğimizin şubesini açmak istiyorlar."
 
-"Kadın sanatçılar turizm elçisi oluyor"-
 
Yurt dışında dernek şubesi açmak isteyen kadınların, genellikle üniversitelerde öğretim görevlisi ya da akademisyen olduğuna değinen Üst,
 
"Buraya gelen sanatçılara halkımızın gösterdiği ilgi, doğal güzellikleri yerinde görerek resim yapmaları onları çok etkiliyor. İnsanlarımızla iç içe oluyorlar. Tabi ki bunun sonucunda da ilimizden ayrılırken onları güzel izlenimlerle uğurluyoruz. Böylelikle kadın sanatçılarımız adeta turizm elçisi oluyor" diye konuştu.
 
Bazı sanat dallarında Türkiye'nin Avrupa ülkelerine nazaran daha geride olduğunu ifade eden Üst, "Şuanda yaklaşık olarak 700 üyemiz var. Yurt genelinde 10, yurt dışında ise 6 şubemiz bulunuyor. Sanatta Avrupa'ya göre geriden gitmemize rağmen bizim şubelerimizin örneğin Fransa gibi bir yerde o insanlar tarafından açılması ülkemiz adına gurur verici. Şuanda İspanya'da bile şubemizi açmak isteyen ve orada yaşayan İspanyol kadınlar var" ifadelerini kullandı.
 
-9 Ekim'deki el sanatları festivaline katılacaklar-
 
Bu yıl derneğin düzenlediği uluslararası resim festivali kapsamında Sibirya'dan Trabzon'a gelen bir grup öğretim üyesinin, bir süre sonra kendisine ulaşarak Omsk kentinde şube açmak istediklerini belirten Üst, "Arada binlerce kilometre de olsa evrensel bir dil olan sanatın kadın sanatçıları nasıl bir araya getirdiğini bu sayede de gördük. Derneğimizin 6. yurt dışı şubesini Omsk kentinde açtık. Ayrıca 9 Ekim'de orada düzenlenecek geleneksel el sanatları festivaline dernek olarak katılacağız. Burada ayrıca kendime ait resimlerden oluşan kişiselde bir sergi açacağım. Dünyayı güzelleştirmek için yola çıktık, bunda da başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler