Trabzon'da kış günü sokakta kaldılar

 TRABZON’UN Boztepe Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm çerçevesinde kamulaştırılan bina sahipleri adeta ortada kaldı. Çoğunluğu küçük yapılardan oluşan bina sahipleri alınan bedellerin düşük olmasından yakındı. Şerif Uzun isimli şahıs, bir dairesine 19 bin lir

Trabzon'da kış günü sokakta kaldılar

 

TRABZON’UN Boztepe Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm çerçevesinde kamulaştırılan bina sahipleri adeta ortada kaldı. Çoğunluğu küçük yapılardan oluşan bina sahipleri alınan bedellerin düşük olmasından yakındı. Şerif Uzun isimli şahıs, bir dairesine 19 bin lira ödediklerini ve şimdi kira ödeyemez hale düştüklerini dile getirdi. Uzun, “Evden çıkacağız ama kira ödeyecek gücümüz bile yok. TOKİ ya da belediye hiç olmazsa binalar yapılana kadar kira yardımı yapamaz mı? İstanbul ve Rize’de bu tür yardımlar yapılıyor. Trabzon Belediyesi’nin de devreye girip destek olmasını bekliyoruz” şeklinde  konuştu.
 
Trabzon Belediyesi’nin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte Trabzon’un Yenicuma mevkiinde yürüttüğü proje kapsamında evleri istimlak edilen vatandaşlar, TOKİ tarafından yeni evleri yapılana kadar kira bedellerinin ödenmesini istediler. Evlerine verilen istimlak bedellerinin değerinin altında olduğundan da yakınan bir grup vatandaş, “Mahkemeye başvuramıyoruz. Çünkü mahkemeye başvurduğumuzda TOKİ evlerinden faydalanma hakkımız elimizden alınıyor” dediler.
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, mahallelerine uğramadığını da kaydeden mahalleliler çözüm için yetkililerden yardım talep ediyorlar.
 
Mahkemeye verdin, hakkını kaybettin
Mahallelilerin ortalama 40-50 yıldan beri o bölgede yaşadığını söyleyen mülk sahibi vatandaşlardan Nejat Turtar, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun mahalleye hiç uğramadığını kaydederek, “Yalnızca belediye başkan yardımcısı bir kez geldi. Burada tamamen bir keşmekeşlik var. Bize diyorlar ki: ‘Mahkemeye giderseniz burada yapılacak olan TOKİ evlerine girme hakkınız kaybolur’, ‘Buradan çıkarsanız kira yardımı alamazsınız’. Rize’de, İstanbul’da TOKİ tarafından kira bedeli ödeniyor. Ama Trabzon’da hiçbir şey verilmiyor. Trabzon’u kendi haline bırakmışlar. İstimlak edilirken ben mahkemeye başvurdum. Yüzde 30 gibi fark aldım. Ama bana şimdi ‘Sen bizi mahkemeye verdin TOKİ’ye giremezsin’ diyorlar” dedi.
 
Verdikleri para da kiraya gidecek
5 dairesi bulunan evlerine toplam 146 bin TL istimlak bedeli ödendiğini belirten Şerif Uzun, “Biz zaten 6 kardeşiz, parayı böldük hiçbir şey kalmadı, TOKİ’ye yazıldık. TOKİ’ye itiraz etme hakkımız yok. Bize düşen 20 bin TL’yle zaten bizim ev alma şansımız yok. Bizim isteğimiz şu: Buradan çıktığımızda, evimiz yapılana kadar bize kira yardımı yapılsın. Bize istimlak bedeli olarak verilen paradan payıma düşen 19-20 bin TL’yi evler yapılana kadar zaten kira olarak bitecek. Biz başka bir şey istemiyoruz. 20 bin TL’ye ev sahibi de olamıyoruz, mahkemeye de taşıyamıyoruz konuyu. Birileri bu duruma el atması gerekir” diye konuştu.
 
Hakkımız nasıl arayacağız?
Emekli bir vatandaş olduğunu dile getiren Recai Karakullukçu evden çıkması halinde ekonomik zorluğa gireceğinin altını çizerek, yeni oturacağı evin kirasının ödeyemeyeceğini ifade etti. Karakullukçu, “Evden çıkmaya kalksam emekli maaşım zaten ortada. Bunun neresini kiraya vereceğim de, kaç yıl TOKİ’yi bekleyeceğim ben? Hepimiz bu konuda mağduriyet yaşıyoruz. Ben Başbakan’ı dinledim televizyonda talimatı kesin olarak verdi. Başbakanımız gerekirse kiraları vereceğiz, vatandaşı mağdur etmeyeceğiz dedi. Biz hakkımızı nasıl arayacağız onu da bilmiyoruz. Bu durumun bir an önce çözülmesi gerekir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler