Trabzon'da kanser taraması 5 kat arttı

Trabzon’da Halk Sağlığı bünyesinde hizmet veren Trabzon Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) 2013 yılında 7 bin 751 kişi başvururken, bunlardan 3 bin 201 kişiye mamografi, bin 257 kişiye ultrasonografi, 2 bin 880 kişiye smear taraması

Trabzon'da kanser taraması 5 kat arttı

Trabzon’da Halk Sağlığı bünyesinde hizmet veren Trabzon Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) 2013 yılında 7 bin 751 kişi başvururken, bunlardan 3 bin 201 kişiye mamografi, bin 257 kişiye ultrasonografi, 2 bin 880 kişiye smear taraması yapıldı. 119 kişiye de gaitada gizli kan tetkiki yapıldı.

Türkiye’de aktif sistemle veri toplama çalışmalarında ilk 8 ilden birisi olan Trabzon’da, Kanser Kayıt Merkezi, ilde kanser tanısı koyan ve tedavisini yapan tüm hastane ve tıp merkezlerinden, aktif veri toplama yöntemi ile kanser tanısı konan / izlenen olguların verilerini topluyor.

TRABZON KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ (KETEM) ÇALIŞMALARI

Trabzon Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi Fatih Devlet Hastanesi binasında hizmet veriyor. Ulusal tarama standartları çerçevesinde meme (40-69 yaş arası kadınlara mamografi), serviks (30-65 yaş arası kadınlara smear) ve kolon kanseri (50-70 yaş arası kadın ve erkeklere gaitada gizli kan testi) taramalarını yürütüyor.

Ayrıca halk ve hizmet içi eğitimleri düzenleyerek halkın bilgi ve farkındalığını artırmak için çalışıyor. KETEM Sigara Bırakma Polikliniği 2010 yılından itibaren hizmet veriyor. Her yaştan kadın ve erkeklere danışmanlık ve ilaç tedavisi veriliyor.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yaptığı protokol çerçevesinde, 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri ve 30-65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilgili tarama programı 08 Nisan 2013 tarihinde Şalpazarı ilçesinde başlamıştı.

Şalpazarı’nı takiben tarama programına Tonya, Düzköy, Maçka, Yomra, Köprübaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Araklı, Of ve Hayrat ilçeleri ile devam edilmişti. 11 ilçede yapılan taramalarda 2 bin 405 kişiye meme kanseri, bin 896 kişiye de rahim ağzı (serviks) kanseri taraması yapıldı.

MEME KANSERİ TARAMALARI 5 KAT ARTTI

KETEM'den yapılan açıklamada, "İl geneli taramalarımızda 2012 yılı ile kıyaslandığında, 2013 yılında; meme kanseri taramaları il genelinde 5 kat artış göstererek 3 bin 201’e, rahim ağzı kanser taramaları da yaklaşık 2,5 kat artarak 2 bin 880 kişiye ulaşmıştır.

Bu rakamlar ile Trabzon’da 2013 yılı içerisinde kanser tarama sayılarında tarihi rekora ulaşılmış ve yıllık hedef nüfusun önemli bir kısmının taramaları tamamlanmıştır.
KETEM Birimimize 2013 yılı başvuru sayısı 7 bin 751 kişidir. 3 bin 201 kişiye mamografi, 1257 kişiye ultrasonografi, 2 bin 880 kişiye smear taraması yapılmıştır. 119 kişiye gaitada gizli kan tetkiki yapılmıştır. KETEM Birimimizin yaptığı tüm bu tarama çalışmaları ücretsizdir.

KETEM Birimimizin eğitim çalışmaları kapsamında, bin 501 kişi sigara bırakma polikliniğimize başvurmuş olup, 540 kişiye ilaç başlanmıştır. Halk ve hizmet içi eğitim toplam 136 seans yapılmış olup, 2 bin 299 kişiye ulaşılmıştır.

Kanser Haftası ve Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında 8 stant kurularak afiş ve broşür dağıtılıp, halkın bilgi ve farkındalığı artırılmıştır. 3 radyo ve bir TV programı yapılarak bilgilendirme yapılmıştır. İki konferans düzenlenerek 577 kişiye kanser konulu eğitimler verilmiştir” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel