Trabzon'da kanser gününde kanser taraması

Trabzon’da 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle vatandaşlar kanser taramasından geçirildi.Meydan Parkı’nda düzenlenen etkinliğe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, U

Trabzon'da kanser gününde kanser taraması

Trabzon’da 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle vatandaşlar kanser taramasından geçirildi.

Meydan Parkı’nda düzenlenen etkinliğe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Umut Ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile vatandaşlar katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Öz, “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de son yıllarda sağlık hizmetlerinde önemli değişim ve dönüşümler yaşanıyor. Trabzon olarak kanserle mücadelede altyapımız çok güçlü.

Trabzon’da bir başka güzelliğimiz ise Umut ve Savaşım Derneği gibi bir yapılanmanın olmasıdır. Derneğimiz burada bir araç alıp onu donatarak vatandaşımızın hizmetine sundu. Türkiye’de bir ilk olan bu araç ile Trabzon’un ilçe ve köylerinde önemli taramalar yapılıyor. Kanserde en önemli süreç korunma ve erken teşhistir. Teşhis ve tedavide çok önemli mesafeler alındı” dedi.

“Kanser denince akla meme kanseri ile akciğer kanseri geliyor” diyen Vali Öz “Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisi sigaradır ama tüm kanser çeşitlerinin en önemli sebebi de dünyayı ve ülkemizi giderek tehdit eden obezite dediğimiz aşırı ve dengesiz beslenmedir. Dolayısıyla bazı tedbirleri alarak korunma imkanına kavuşabiliyoruz. İşte bugün buna dikkat çekiliyor. Erken teşhisle beraber tedavi yöntemlerinin uygulanması ile olumlu sonuç alma imkanımız çok yüksek oluyor. Bunla ilgili hem kapasitemiz hem de gerekli donanımlarımız mevcuttur. Erken teşhis konusunda vatandaşımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Kanser hastalıklarının en aza indiği bir ülkede hep birlikte yaşamayı umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu ise, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen programda kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Proje çerçevesinde toplumun tüm kesimine ulaşmak istiyoruz. Kanser artık erken teşhis ile önlenebilir durumdadır. Ulusal kanser tarama programı yürütülüyor ancak Umut Savaşım Derneği ile ortak bir proje ile 2 bin 500 hastamıza tarama yapıldı. 40 ile 69 yaş arasındaki kadınlarımıza ulaşmak istiyoruz. Tüm halkımızdan yaptığımız taramalara destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki de, erken teşhis ile kanserden korunmanın mümkün hale geldiğini ifade ederek, Trabzon’da yapılan taramalarda 2 bin 500 kadına ulaşıldığını söyledi. Dr. Nimet Baki, “Yapılan taramalarda üç kadında kanser riski yakaladık. Farkındalık yaratmak amacıyla kanser tarama aracımızı Trabzon’da 4 gün boyunca bulunduracağız. Tüm kadınlarımızdan bu projeye katılmalarını ve tarama yaptırmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Vali Öz ve beraberindekiler kanser tarama aracını gezerek incelemelerde bulundular.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel