Trabzon'da kale kondu

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bulunan ve yapımı tarihi verilere göre M.Ö 5 Yüzyıla dayanan Trabzon surları ve kalesi davetsiz misafirlere ev sahipliği yapıyor.

Trabzon'da kale kondu

Haber61.Net – Özel Haber Şükrü Üçüncü – Gelişen kent beraberinde birçok tarihi kültür ve varlığında ortadan kalkmasına neden olurken Trabzon surlarının hemen yanı başında yükselen evler ise 1000 yıllık tarihi geçmişe saygısızlık olarak adlandırıla bilir.

İlçenin Ortahisar Mahallesi ile Pazarkapı mahallesinde bulunan surların bir kısmında inşa edilen evlerin bir bölümleri kale surları olduğu dikkatlerden kaçmıyor. En yükseği 3 en küçüğü ise tek kat olan evlerin oda duvarları 1000 yıl önce inşa edilen surlar olduğu gözlemleniyor.

Kentte son dönemlerde meydana gelen dönüşümler Trabzon kalesini ne kadar etkiler eski şaşalı duruşuna geri döndürür mü? Bilinmez ama sur içlerinde bulunan binalar tarihi zaferin gizlenmesine neden oluyor.

TRABZON SURLARI VE KALELERİ 

kuruluşu çok eski yıllara uzanan surların kaynaklara göre MÖ. 5. yy. da varlığı bilinmekteolup çeşitli dönemlerde ve günümüzde onarılmış ve yenilenmiştir.Onarım ve yenileme çalışmaları bugünde devam etmektedir. Güneyden kuzeye yukarı hisar veya iç kale, ortahisar ile kuzey hisar veya aşağı hisar olmak üzere üç bölüme ayrılır. Yukarı Hisar: İç kaleyi koruyan ve akropol vasıtası gören bu kısım en eski ve şehrin içinde kapalı bir site idi. İlk yaptırıldığı tarih MÖ 2000 yıllarına kadar gitmektedir.

Doruğunda İmparator ve imparotireçenin ikametgahları, bunların etrafında kendilerine soylular soylusu Küra Polates, Sezar ünvanları verilmiş prensler veya evlat edinenlerin binaları bulunurdu. Bu binalardan başka kale muhafızlığı, katip ve hizmetçiler sınıfının bulunduğu yapılar yer almakta idi. Evliya Çelebi Trabzon kalesinin bu kısmından ''Trabzon kalesi üç bölktür,birine aşağı hisar diğerine ortahisar iç kalesine de kule hisar derler. Fakat dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer.'' diye bahseder.

Ortahisar: Yukarı hisar ve iç kalenin devamı olan bu kısım yamuksu şekildedir.İç kaleden bu kısma iki kapı ile geçilmekteydi. Bu bölümde ortahisar camii eski hükümet konağı, zağnos Köprüsüikule ve çifte hamamlar, Amasya camisi, Şirin Hatun camii, Musa Paşa camii yer alır. (Kule hamamı çifte hamamı Amasya camii günümüzde yıkık durumdadır.) Bu kısımdaki surlar Trabzon İmparatoru Alexsioz II.(1297-1330) zamanında yukarı hisardan aşağı hisara kadar yaptırılmıştır. Aşağı Hisar: Bu kale batıdan Zağnos burcunun yanı başından başlayıp denize kadar inen surlardan meydana gelmiştir. Bu kısım surların Sotka kapısı adı verilen iki kapısı bulunur.Günümüzde ''Kale Kapısı'' ismi verilen mevkide suru delinerek taşıtların geçmesine elverişli duruma getirilen kısmı daha yüksek duvarlardan meydana gelmiştir.

Aşağı Hisarın çevrelemiş olduğu bölgede St. Andrea kilisesi (Molla Siyah Camii,Hoca Halil camii, Pazarkapı Camii, Kundupoğlu ve yarımbıyıkoğlu evleri evleri,sekiz direkli hamam,tophane hamamı,Hacı Arif hamamı,İskenderpaşa Çeşmelri gibi tarihi eserler yer almaktadır

Haberde tarihçi görüşleri kaynak olarak kullanılmıştır 

Haber : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler