Trabzon'da Kadına Şiddete Hayır Paneli

Trabzon'da düzenlenen "Kadına Şiddete Hayır" konulu panelde kadının mağduriyeti ele alınırken, kadınların panele ilgi göstermemesi dikkat çekti. Zağnos Vadisi'nde bulunan Orjin Cafe'de düzenlenen panelde Makine Yüksek Mühendisi Nilgün Turan, Sosyal Hizmet

Trabzon'da Kadına Şiddete Hayır Paneli

Trabzon'da düzenlenen "Kadına Şiddete Hayır" konulu panelde kadının mağduriyeti ele alınırken, kadınların panele ilgi göstermemesi dikkat çekti. 

Zağnos Vadisi'nde bulunan Orjin Cafe'de düzenlenen panelde Makine Yüksek Mühendisi Nilgün Turan, Sosyal Hizmetler Uzmanı Gülizar Rol Mollamehmetoğlu, Trabzon Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Taksim Polis Merkez Amiri Murat Kılıç konuşmacı olarak katıldı.
 
Makine Yüksek Mühendisi Nilgün Turan "Kadın ve Şiddet, Kadına Şiddetin Önlenmesinde Yardım Alınan Kurumlar" konusu üzerine bir konuşma yaparken, Sosyal Hizmetler Uzmanı Gülizar Rol Mollamehmetoğlu'da " Kadın Sığınma Evleri, Çocuk Bığınma Evleri, Sorunları, Şiddet Önizleme Merkezi Şonim" konulu üzerine kadın konuk evi olarak neler yaptıklarını yeni yasa uygulamaları hakkında bilgi verdi.
 
Trabzon Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner ise "Şiddet Mağduru Kadınlara Devlet Tarafından Sağlanan Sağlık Hizmetleri" konulu sunum yaparken Güner, temel amacın şiddetin kadın sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak ve gelecekte yaşanabilecek kadına yönelik şiddet olgularını önlemek olduğunu belirtti.
 
Dr. Güner, "Alt amaçlar olarak aile içi şiddete uğrayan kadına yönelik hizmetleri temel sağlık hizmetlerine entegre etmek. Aile içi şiddete uğrayan kadına yaklaşım ve müdahale konusunda sağlık probleminin duyarlılığı ve yeterlililiğini geliştirmek. Aile içi şiddete uğrayan kadınlara yönelik kayıt bildirmek ve izlem mekanizması oluşturmak. Sektörlerarası koordinasyon ve işbirliği geliştirmek"
 
Şiddetin akut belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Güner, " Kanama, ekimoz, ödem, açık yaralar, laserasyon, kırık ve çıkık, hemoptizi, pnömotoraks, kulak zarı perforasyonu, genitoüriner sistem yaralamaları. Yanıklar, ağrı, hissizlik, kusma v.s. Şiddete maruz kalan bir kadının daha sonraki aşamalarda kanuna başvurduğunda darp edildiğini veya kendisine şiddet uyguladığını gösterecek temel belge olaydan hemen sonra aldığı Adli Tıp raporudur."
 
Çözüm önerilerini sıralayan Dr. Güner, "Siyasi kararlılık gösterilmesi. Politikaların geliştirilmesi, bütçenin ayrılması ve planlanması. Sağlık personelinin hizmet içi eğitimleri. Toplumda farkındalılık oluşturma çalışmaları. Tanı, tedavi rehberleri. Şiddetin erken tanısında sağlık ekibinin empati, güven ve güçlendirici bir yaklaşımla sormaya başlaması. Birinci basamak sağlık hizmeti ekibinin sosyal hizmet uzmanı ve psikolog kadroları ile desteklenmesi" dedi.
 
Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Taksim Polis Merkez Amiri Murat Kılıç "Şiddet Mağduru Kadınların Polis Merkezlerinde Yaşadıkları Süreçte Yapılanlar" konulu bir konuşma yaptı.
 
Kılıç, "Aile içi şiddet bir kişinin eşine, çocuklarına, anne, babasına , kardeşlerine veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranıştır. Bu tanı sadece kaba kuvvet içeren davranışlar değil aşağılamak, tehdit etmek, ekonomik özgürlügünü kısıtlamak ve zorla evlendirmek gibi şiddet gören kişinin kendisine olan saygısını, kendisine ve çevresine olan güvenini azaltan, korkuduyulmasına sebeb olan pek çok davranış da girer"
 
Kılıç, konuşmasında aile içi şiddet olaylarının öğrenilmesinde ihbar, doğrudan müracaat, başka bir kurumların bilgilendirilmesi olarak sıraladı.
Panelde, Türk Anneler Derneği Trabzon Şube Başkanı Ziynet Şener, konuşmacılara plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler