Trabzon'da İş-Kur'un düzenlediği fuar açıldı

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde İş-Kur İl Müdürlüğü’nün düzenlediği iş verenlerle iş arayanları bir araya getirerek, işsizliği azaltmayı amaçlayan ‘Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı’ Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon  Belediye Baş

Trabzon'da İş-Kur'un düzenlediği fuar açıldı

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde İş-Kur İl Müdürlüğü’nün düzenlediği iş verenlerle iş arayanları bir araya getirerek, işsizliği azaltmayı amaçlayan ‘Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı’ Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon  Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, çeşitli kurum kuruluş meslek odası temsilcileri ile iş ve işverenlerinde katılımıyla açıldı.

Üç gün boyunca devam edecek fuarda Trabzonlu iş adamı, sanayici ve esnaflarla iş arayanların buluşması sağlanarak,
 
Trabzon’da işsizliğin azaltılması hedeflenmekte. Fuar boyunca gerçekleştirilecek konferans ve panellerle de konusunda uzaman kişilerce istihdamı arttırıcı ve işsizliği azaltıcı söyleşiler düzenlenecek. Açılışta bir konuşma yapan Trabzon İş-Kur il Müdürü Mustafa Sezgin  “Birincisini düzenlediğimiz bu fuar la birlikte Trabzon’da işsizliğin azaltılması ve işverenlerimizin nitelikli elman ihtiyacını karşılanmasına yönelik önemli bir katkı da bulunacağına inanıyoruz.
 
Bu fuarla birlikte sadece işverenlerle iş arayanları bir araya getirmekle kalmayacak, aynı zamanda gençlerimizin müteşebbislik ruhu kazanmasına da katkı sağlayacağız ” dedi.  
 
İşsizliğin tüm dünyada büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen İş-Kur Daire Başkanı Abdüllatif Gökdere açılışta yaptığı konuşmada “ İşsizlik sadece ülkemize özgü değil, gelişmiş ülkeler dediğimiz batı toplumlarında da büyük bir sorun haline gelmiştir.
 
Dünyanın içinde bulunduğu işsizlik kıskancından ülkemiz İş-Kur ‘un gerçekleştirdiği istihdam odaklı projelerle en az etkilenen ülkeler arasındadır.  İş-Kur gerçekleştirdiği başarılı projelerle 2003 yılında 65 bin, 2011 yılında 360 bin ve 2012 yılının 10 aylık diliminde 420 bin kişinin işe yerleşmesini sağladı.  
 
İş-Kur programlarına katılarak 2011 yılında 280 bin ve 2012 yılı on aylık dönemde 370 bin kişi çeşitli işlere yerleştirildi. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan istihdamı arttırıcı faaliyetlerle ülkemizde işsizlik sorununun ortadan kaldırılması için çalışmalara devam edilecektir” diye konuştu. 
 
Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu,   belediye olarak gerçekleştirilen istihdam çalışmalarına değinerek “Trabzon Belediyesi olarak şehrimizde işsiz sayısını azaltmak ve işverenlerin nitelikli elemana sahip olmasını sağlamak için İş-Kur ve Halk Eğitim Müdürlükleriyle ortak projeler gerçekleştirdik.
 
İş-Kur Belediye ortaklığıyla 36 kurs gerçekleştirerek 771 kişiyi, Halk Eğitim Müdürlüğüyle gerçekleştirilen 30  kursla 3 bin 528 kişiyi meslek sahibi yaptık. İş-Kur ve Halk Eğitim ortaklığıyla yapılan 65 kursla 4 bin299 kişinin meslek sahibi olmasını sağladık” ifadelerini kullandı.  
 
Göreve geldikten sonra kadın girişimci sayısını arttırmak ve ev hanımlarını iş sahibi yapmak için başlattıkları Mikro Kredi uygulamasıyla yaklaşık iki yılda bin 500 ev hanıma toplam 1 milyon 286 bin TL kredi vererek iş sahibi olmalarına imkan tanıdık. Yine Belediyemiz ortaklığıyla gerçekleştirilen kurslardan mezun olan bayanlarımızın yaptıkları ürünleri sergileyip satabileceklerdi Hanımeli pazarları kurduk.  İş-Kur ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘Toplum Yararına Çalışma Projesi’ kapsamında belediye olarak bin700 kişiyi belli süreli de olsa belediyede istihdam ettik.
 
İş dünyamızın sessiz kahramanları olan işverenlerimizle birlikte yapacağımız çeşitli projelerle gençlerimizin iş sahibi olması yönünde faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Şehrimizde gerçekleştirilen bu güzel etkinliğin işsizliğin azaltılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyor emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Trabzon Valisi Kızılcık açılışta yaptığı konuşmada her gencin bir meslek sahibi olması gerektiğini ifade ederek “ İnsanın yaşamı boyunca mücadele ettiği en önemli ihtiyacı karnını doyurup hayatını idame ettirebilmesidir.  Bizim için en önemli ihtiyaç,  güzel bir yaşam sürebilmemiz için en azından asgari ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz bir iş sahibi olmamızdır. Bu ve benzeri  festivallerle işverenlerle iş arayanlar bir araya getirilerek çalışan sayısı arttırılacaktır.
 
Yapılan çalışmalarla çoğu ülkenin karşı karşıya kaldığı işsizlik sorununa çözümler üretilecektir. Bugün Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinden olan İspanyada işsizlik oranı %22, Yunanistan’da %27 İtalya ve Portekiz’de %16 seviyelerindedir. Ülkemizde ise bu oran insan odaklı projelerin uygulanmasıyla %8.2 oranındadır.  Bunu yeterli görmemekle birlikte gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda doğru yolda ilerlediğimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
 
Trabzon’da işsizlik rakamları ülke ortalamasının altında olduğunu kaydeden Kızılcık, “ Bu rakam %6 oranındadır. Gençlerimiz muhakkak bir meslek sahibi olmalıdır. Siyasetçinin, sanayicinin karşısına işi talebiyle gittiklerinde meslek sahibi nitelikli elaman konumunda olmalıdırlar.
 
İşverenlerimiz, sanayicimiz ve esnafımız da hangi nitelikte çalışan arıyorsa bizler o alana yönelik meslek kursları açarak nitelikli elaman ihtiyacı karşılama yoluna giderek doğru adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Açılışın ardından işverenlerin açtığı stantları gezen katılımcılar iş başvuru formlarını doldurarak stant görevlilerine teslim ederken, fuarı gezen öğrenciler de gelecek iş kariyer planları yapmak için işverenlerden bilgiler aldılar. Fuarda Trabzon Belediyesinin açtığı stant katılımcılardan büyük ilgi gördü. Üç gün boyunca devam edecek fuar için Trabzon Belediyesi ücretsiz otobüs seferleri düzenliyor. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel