Trabzon'da iş dünyası buluştu

Trabzon'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ve 21 ülkeden iş adamlarının katıldığı etkinlikte, çeşitli sektörlerle görüşmeler yapılarak ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen ve 21 ülkeden iş adaml

Trabzon'da iş dünyası buluştu

Trabzon'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ve 21 ülkeden iş adamlarının katıldığı etkinlikte, çeşitli sektörlerle görüşmeler yapılarak ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen ve 21 ülkeden iş adamlarının katıldığı "3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi" başladı.

Trabzon'daki bir otelde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle ticaretin ve enerji koridorlarının önemli bir merkezinde yer aldığını ifade etti.

Öz, Trabzon'un son yıllarda hem ekonomi hem de turizm açısından büyük bir gelişme kaydettiğini belirterek, Trabzon'un bu tür organizasyonlara bundan sonra da ev sahipliği yapacağını vurguladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, zirvenin katılımcı ülkeler ve iş adamları açısından olumlu geçeceğini vurgulayarak, "Trabzon doğal ve fiziki yapısıyla tarihten beri bir ticaret ve lojistik merkezi. Trabzon'un, İpekyolu'nun önemli bir zemini olarak bundan sonra da yoluna aynen devam edebilmesi için mutlaka demiryolu ve lojistik merkezlerle buluşacaktır" diye konuştu.

"Yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette öne geçeriz"

Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu anımsatarak, bu hedefin gerçekleşmesi noktasında komşu ülkelerle ticaretin arttırılması gerektiğini belirtti.

Büyükekşi, komşu ülkelerle karşılıklı ticaretin gelişmesinin ülkelerin ekonomik hedefleri açısından önemli olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan, araştırma ve geliştirmeden, inovasyondan ve markadan geçiyor. Buradaki ülkeler, bu konularda yaptıkları çalışmalarla diğer ülkelerin bir adım önüne geçecektir. Bu konuda da sizleri işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. Yapacağımız çalışmalarda sizleri birlikte olmaya, işbirliği yapmaya ve İpekyolu çevresindeki dost ülkelerimizle bu konuda işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyoruz."

"Dünyanın enerji koridoru bu hat üzerinde oluşuyor"

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Asya ile Avrupa arasındaki coğrafyanın, dünyanın en büyüt ticari hattı olan İpekyolu'nun geçiş hattı olduğunu kaydederek, değişen dünya ile İpekyolu'nun önemini kaybettiğini belirtti.

Son yıllarda tarihi İpekyolu'nun yeniden canlandırılmasının gündeme alındığını vurgulayan Murzioğlu, "Bugün hem mal trafiğinde hem de enerji trafiğinde dünyadaki en yoğun akış, Asya ile Avrupa kıtaları arasında. Artık sadece üretilen mallar değil dünyanın enerji koridoru da bu hat üzerinde oluşuyor" ifadesini kullandı.

 

Murzioğlu, önümüzdeki süreçte İpekyolu güzergahının eskisinden daha fazla kazanç vadettiğini dile getirerek,  bu potansiyeli kazanca dönüştürmek için hep birlikte atılması gereken adımların olduğuna vurgu yaptı.

"Ülkelerarası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor"

Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da  zirvenin yararlı geçeceğini belirterek, etkinliğin, Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan bir güzergah doğrultusunda yapılan önemli bir ekonomi zirvesi olduğunu anlattı.

Hacısalihoğlu, burada gerek kamuyla gerekse iş adamlarıyla birliktelik yaparak ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmenin amaçlandığını belirtti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İpekyolu üzerinde bulunan ülkelerin ilişkileri çok daha sıcak yapabilme konusunda en önemli aktörün ticaret olduğunu vurgulayarak, bu anlamda da karşılıklı ticaretin ve ikili ilişkilerin geliştirilebilmesi için bugünkü organizasyonun iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Zirvede, inşaat, yapı malzemeleri, gıda ve makine sektörlerinde genelindeki iş adamlarıyla ikili iş görüşmeleri programları yapılarak bölge ihracatının artırılması hedefleniyor.

"3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi", 19 Ekim'e kadar devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler