Trabzon'da intihar olayları neden arttı?

 Trabzon’da son 3-4 günde 6 intihara teşebbüs vakası yaşanırken, mevsim değişikliklerinin intihar vakalarında artışa yol açtığı belirtiliyor.  Konuyla ilgili açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, özellik

Trabzon'da intihar olayları neden arttı?

 

Trabzon’da son 3-4 günde 6 intihara teşebbüs vakası yaşanırken, mevsim değişikliklerinin intihar vakalarında artışa yol açtığı belirtiliyor. 
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinin başlangıç dönemlerinde intihar vakalarının sayısında artış yaşandığını söyledi. İşten çıkarılma, işsizlik, hastalıklara karşı çaresizlik, yasal sorunlar, başarısızlık, terk edilme, reddedilme ve 30 yaş altında gerçekleşen boşanma gibi nedenlerin intihara yol açan en önemli olaylar olduğunu ifade eden Coşkun, intihar girişiminde bulunan insanların psikiyatrik yardım almak zorunda olduğunu belirtti. Dr. Coşkun, "Çünkü, ilk girişimi takip eden bir sene boyunca kişinin ikinci bir girişimde bulunma riski çok yüksektir. Fiziksel rahatsızlık ve ailede intihar öyküsü olması da intihar davranışlarına yatkınlığa neden olmaktadır" dedi.
 
Mevsimsel değişimlerin de intihar vakalarının artışında etkili olduğuna dikkat çeken Dr. İrfan Coşkun, özellikle ilkbahar ve yaz aylarının başlangıç dönemlerinin Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde intihar vakalarının artış gösterdiği dönemler olduğunu ifade etti. İntihar girişiminde bulunanların çok çeşitli yöntemler kullandığını ancak en yaygın yöntemin ilaç kullanımı olduğunu belirten Dr. Coşkun, "Oysa ölümle sonuçlanan intiharlarda kullanılan yöntem ateşli silah, yüksekten atlama, kendini asma gibi ölümden dönme şansı olmayan yöntemlerdir. İntihar vakaları için en riskli yaş dönemi 14-21 yaş aralığıdır. Türkiye'deki intihar vakalarının en çok 15 yaşlarında görülür. Hormonal fırtına yaşayan gencin duyguları aklının önünde gider. Heyecanlı, riski seven, cesaretli, macera heveslisi, tatlı hayaller, ilk sevgililer bu dönemin özellikleridir. Kolayca hayal kırıklığı yaşarlar. 
 
Böyle duygusal fırtına içerisindeki genç, duygusal desteğe ve ahlaki norma sahipse dönemi kazanımla aşabilecektir. Ahlaki norm ve duygusal desteği birinci derecede verecek olan ise ailedir. Bunlar eksik kalırsa genç de depresyon ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Gençlik depresyonu intiharın en önemli nedenidir. Yalan söyleme, sürekli iç sıkıntısı çekme, tik, uyumsuzluk, yalnızlık hissi, isyankarlık, sinirlilik, otoriteye karşı gelme birer depresyon belirtisi olarak ortaya çıkar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel