Trabzon'da gurur veren ameliyat

Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde alanında dünyada 4., Türkiye'de ise 2. olma özelliği bulunan nadir bir ameliyata imza atıldı. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Opr. Dr. Sefer Usta ve Opr. Dr. Ergun Haliloğlu tarafından

Trabzon'da gurur veren ameliyat

Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde alanında dünyada 4., Türkiye'de ise 2. olma özelliği bulunan nadir bir ameliyata imza atıldı. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Opr. Dr. Sefer Usta ve Opr. Dr. Ergun Haliloğlu tarafından gerçekleştirilen ameliyatta, aortunda yırtık bulunan hastanın göğüs kafesini açmadan özel bir sistemle (TEVAR), kasıktan vücuda girilerek damar yırtığını onardılar, beyne giden kan akımını yeniden şekillendirdiler. 

Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünya standartlarında bir ameliyat gerçekleştirildi. Normal şartlarda çok yüksek oranda ölüm riski olan ameliyat ile 66 yaşındaki Fatma Erdoğan adlı hasta sağlığına kavuştu. Hastanın yırtık bulunan aortu özel bir sistemle kasıktan girilerek göğsü hiç açmadan tamir edildi, beyne giden kan akımı yeniden şekillendirildi.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanları Opr. Dr. Sefer Usta ve Opr. Dr. Ergun Haliloğlu, çok riskli bir ameliyatı başarı ile gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını belirttiler. Dr. Sefer Usta, “Hasta çok acil şartlarda kalpten çıkan ana damarının ve beyne yansıyan damarların yırtılmasıyla bize gelmişti. Normal şartlarda çok riskli ve ölümcül olabilen bir hastalık grubu. Son dönemlerde aort tedavilerinde çok başarılı bir şekilde uygulanan bir uygulama ile tüm dünyada ve Türkiye’de hastamızın maruz kaldığı hastalığı tedavi etmeyi başardık. Bölgede ilk kez yapılan bir girişim oldu. Tüm Türkiye’de de kayıtlarda 2. hasta olduğu görülmekte. Dünyada da ilk 4'te. Özel bir sistemle birlikte sadece kasıktan girilerek göğsü hiç açmadan hem damar yırtığı tamir edildi hem de beyne giden kan akımını yeniden şekillendirdik. Bu anlamda çok başarılı ve güzel bir ameliyat oldu” dedi.

Dr. Ergun Haliloğlu da son dönemlerde kasıkta hasta uyutulmadan yapılan bu uygulamanın yavaş yavaş Türkiye’de de yapılmaya başladığını kaydederek, “Bu vakalar ciddi anlamda bölgemizde Türkiye’de ve Dünya’da çok sık rastlanılan bir durum ama bunlar şimdiye kadar hep açık cerrahi ile yapılmaya çalışılıyordu. Riski çok yüksek olan ameliyat. Bu hasta da onlardan bir tanesi. Onun özelliği özellikle kalpten çıkan aort damarında dönen beyne giden damar kısmında böyle bir sistem gerçekleştirdik. Çok ciddi bir başarı elde ettik. Bundan sonrası için çok ciddi hamleler bunlar. Bunlara devam edeceğiz" diye konuştu. 

Dr. Haliloğlu, damar yırtılmasının ani tansiyon yükselmelerinde görülebileceğini ifade ederek “Biz buna damar yırtılması diyoruz. Bu ameliyatlarda da olabilir, ani tansiyon yükselmeleri ve inmeleri bunu yapabilir. Damar duvarının zayıflığı buna neden olabilir” şeklinde konuştu.

Yapılan ameliyatla kendini çok iyi hissettiğin belirten Fatma Erdoğan da doktorlara teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler