Trabzon'da gemi çalıştayı yapıldı

 Trabzon’da gemi inşa eden firmalar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) düzenlenen Gemi İnşa Strateji Çalıştayı ile sorunlarına kümelenme yolu ile çözüm aradı. Altyapının iyileştirilmesi, finansmana erişimin sağlanması, kalitenin yükseltilmesi, paz

Trabzon'da gemi çalıştayı yapıldı

 

Trabzon’da gemi inşa eden firmalar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) düzenlenen Gemi İnşa Strateji Çalıştayı ile sorunlarına kümelenme yolu ile çözüm aradı. 

Altyapının iyileştirilmesi, finansmana erişimin sağlanması, kalitenin yükseltilmesi, pazar payının artırılması ve modernizasyonun sağlanması için görüşlerini açıklayan Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Yeniay Tersanesi’ndeki gemi ustaları, siparişten teslimata kadar geçen süreçte yaşadıkları sorunları anlattılar.

Çalıştaya sektörde faaliyet gösteren üretici ve tedarikçi firmaların yanı sıra, Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Trabzon Liman Başkanlığı ve Trabzon Ticaret Borsası’nın aralarında yer aldığı bölgesel paydaşlar ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ve özellikle Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü’nden temsilciler katıldı.

45.20120611153832.jpg

Aktif katılımın gerçekleştiği Çalıştay’a ayrıca İstanbul İhracatçılar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Hasan Parıltı ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Dairesi Başkanı Sayın Emrah Sazak da katılarak sektördeki değişimi anlattılar.

Çalıştay sonunda siparişten teslimata kadar geçen süreçlerdeki belirlenen sorunlar şu şekilde sıralandı:

“Tanıtım eksikliği. Sektördeki üreticiler ve müşteriler arasında etkin iletişim sağlanmasının gerekliliği, hedef pazarlarda güvenilir tercümanlık hizmetlerinin alınması. Finansal Sorunlar. Profesyonel sözleşme hazırlama problemlerinin yaşanması. İhale ve iş yapma süreçlerinde teminat verme konusunda yaşanan sıkıntılar. İhalelerin takibinin yapılamaması. 

Siparişlerin kurumsal yöntemlerle alınması. Altyapı problemlerinin çözülmesi, kapalı alan ve yüzer havuz ihtiyacının karşılanması. Mevzuat ve ilgili yönetmeliğin sadeleştirilmesine olan ihtiyaç. Karadeniz tipi balıkçı gemilerinin klaslandırılmasına olan ihtiyaç.

Yeterli niteliklerde projelendirme firmalarının olmaması. Daha önce yapılmamış gemilerin projelendirilmesinde sürekli problem. Üretim süreçlerinin planlanmasının yapılamaması.

ARGE yapılamaması. Belgelendirme ve Uluslararası Standartlar. Yüksek girdi maliyetleri. Lojistik maliyetleri. Sacın kullanım öncesi işlenmesi ve işleme maliyeti.

Fabrikadan malzeme alımında yaşanan kota problemi (toplu alım). Yan sanayinin yeterince gelişmemiş olması. Müşterilerin bölgeye çekilmesi için çevre şartlarının iyileştirilmesi, otel ve konaklama gibi hizmetlerin geliştirilmesi. Müşteri beklentilerine göre projelendirme yapabilme kabiliyetinin geliştirilmesi. Mevcut üretim kabiliyetlerinin kullanılarak niş pazarlara girilmesi”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel