Trabzon'da fındık alımı başladı

Bu yıl fındığın randımanının düşük olması nedeniyle birçok üretici ürününü TMO'ya veremedi. Üreticiler, 40 randımanın altında ürün almayan kuruma tepki gösterdi. Ürününün randımanının 39 geldiğini belirten Hasan Bayrak, “TMO 1 randıman eksik olduğu için f

Trabzon'da fındık alımı başladı

Bu yıl fındığın randımanının düşük olması nedeniyle birçok üretici ürününü TMO'ya veremedi. Üreticiler, 40 randımanın altında ürün almayan kuruma tepki gösterdi.

Ürününün randımanının 39 geldiğini belirten Hasan Bayrak, “TMO 1 randıman eksik olduğu için fındığımı almadı. Tüccara gidip fındığı 1.20 YTL'den satacağız. Maliyeti bile kurtarmıyor. Bizi tüccara mahkum ettiler. Derdimizi kime anlatacağız” dedi.

Üretici Osman Birinci de, “Fındık 4.0 YTL ama kimse TMO'ya fındık veremiyor. Randıman düşük diye gelen geri dönüyor. Tüccar da 4 liralık fındığı 1.50 YTL'ye alıyor. Bizi tüccara ezdiriyorlar. Emekliyim. Devlet bana yüzde 2 zam veriyor, fındığımızı da almıyor. Ben ne yiyeceğim” diye yakındı. Selahattin Kanber ise şunları söyledi:

“Fındık toplayan günlükçülere 40 YTL yevmiye verdik. Ama fiyat her geçen gün aşağı gidiyor. Nasıl geçineceğiz.”

TMO 40 RANDIMANIN ALTINI ALMIYOR

Bu arada, eylül ayında Giresun kalite 50 randıman fındığı 4 YTL'den alacağı açıklanan TMO, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 40 randımanın altında fındık almıyor. Kurumun düşük randımanlı fındığı almaması nedeniyle tüccar, mağdur durumdaki üreticinin elinde kalan düşük randımanlı fındığı 1.20- 2.00 YTL gibi çok düşük fiyatla topluyor.


Kurumun 40 randımanın altında ürün almaması geçen yıl da tepkilere neden olmuştu. Trabzon Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, vatandaştan 40 randımanın altında fındık almayan kurumun, bu ürünü ucuz fiyattan toplayan tüccardan yüksek fiyatla aldığını ileri sürmüştü.

FINDIĞA KÜRESEL ISINMA DARBESİ

Ülke genelinde küresel ısınma nedeniyle yaşanan olumsuz hava koşulları fındığı da vurdu. Ürün rekoltesinin çokluğuna rağmen, hava sıcaklığındaki artış ve yağışın az oluşu, fondığın içinin boş olmasına, yani randıman kaybına yol açtı. Bölgede en kaliteli ürünün üretildiği Giresun bölgesi dışında yüksek randımanlı fındık bulmanın çok zor olduğu belirtiliyor.

250 gram kabuklu fındığın içinin 125 gram gelmesi 50 randıman olarak kabul ediliyor. Randıman düştükce fiyat da düşüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel