Trabzon'da Engelliler bizde varız dedi

Trabzon Spor Lisesi tarafından engelli öğrencilere yönelik hazırlanan “Biz de varız” projesi ile engelli öğrenciler hayata tutundu.Trabzon Spor Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Meral Kıvanç’ın koordinatörlüğünde Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi ile Gazi

Trabzon'da Engelliler bizde varız dedi

Trabzon Spor Lisesi tarafından engelli öğrencilere yönelik hazırlanan “Biz de varız” projesi ile engelli öğrenciler hayata tutundu.

Trabzon Spor Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Meral Kıvanç’ın koordinatörlüğünde Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi ile Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerine yönelik hazırlanan “Biz de varız” konulu projenin ödül töreninde engelli çocukların sergiledikleri birbirinden güzel oyunlarla izleyenleri büyüledi.

Törende konuşan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yerekaban, spor aktiviteleri otizmli çocukları daha sağlıklı yaptığını belirterek, “Spor aktiviteleri ve halkoyunları çalışmaları otizmli çocukların beden hareketlerini düzenleyip sosyal hayata katılmalarını sağlıyor. Doğduktan yıllar sonra otizmli oldukları fark edilebilen otizmli çocuklar, hayatları boyunca bunu taşıyor. Önceleri 'niye benim başıma böyle bir şey geldi' diye soran aileler ise çocuklarına sahip çıkıp onların kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çabalıyor. Çocukları hayata katmak isteyen aileler, çeşitli aktivitelerle onların bir birey olarak toplumda yer almasına çalışıyor” dedi.

Projede 40 otizmli çocuk ve 40 gönüllü eğitimci bulunduğunu belirten Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Fazlı Bal, otizmli çocukların engelli öğrenciler arasında en dezavantajlı grup olduğunu söyledi. Otizmli her iki çocuktan birinin konuşamadığını, hareketli olduklarını, konuşanların da konuşmayı sürdüremediğini, kendilerini ifade etmede zorluklar yaşadığını anlatan Fazlı Bal, Türkiye’de ortalama 450-500 bin otizmli bireyin bulunduğunu belirtti.

Bal, otizmli çocuğu olan ailelere tanıyı alır almaz çocuklarıyla ilgilenmeleri ve sevgiyle bakmaları tavsiyesinde bulunan Bal ''Kesinlikle bir ad takıp, otizm adını takıp, otistik adını takıp onları farklı görmesinler. Bugün bilinen en iyi tedavisi yoğun özel eğitim. Eğitim aldırsınlar. Eğer doğru yöntemle eğitim aldırırlar, doğru da ilgilenirlerse ayakları üzerinde durabilecek bireyler yetiştirirler'' diye konuştu.

Düzenlenen sportif faaliyetlerinin çocukların sosyalleşmesi için önemli olduğunu söyleyen Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Osman Bakoğlu ise bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu, çocukların hem hormonlarını dengelediğini, hem de sosyalleştiğini söyledi. Onların yaptığı güzel şeyleri gördüklerinde mutlu olduklarını dile getiren Bakoğlu, “Bu faaliyetleri düzenleyenlere teşekkür ediyoruz. Bu durumdaki ailelerin sabretmeleri, eğitimden de her şekilde faydalanmaları gerekiyor. Bu tür etkinliklerin de Türkiye'nin her yerinde artması temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Proje koordinatörü Meral Sevinç otizmli çocuklarla çalışmanın güzel bir duygu olduğunu dile getirerek, toplumsal duyarlılık kapsamında gerçekleştirdikleri projenin örnek olması gerektiğini belirterek, ''Ülkemizde bir çok üniversite var, bu üniversitelerin beden eğitimi ve yüksek okulu bölümleri de var. Türkiye'de 12 milyon civarında engelli olduğunu düşünürsek, bu yüksek okulların bu tip projeleri üretmesi bizim mutluluğumuz olacaktır'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından törene katılan engelli öğrencilere katılım belgesinin yanı sıra madalya ve oyuncak hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler