Trabzon'da dünya barışı için dev demlik

 Trabzonlu bakır ustası Ali Çavuş, 4 aylık çalışma ile 2 metre 5 santim boyunda ve 15 bin bardak çay alabilecek kapasitede dev demlik yaptı. Dünya genelinde yaşanan olaylarda kan dökülmesine üzüldüğünü anlatan, ABD Başkanı Brack Obama'nın dünya barışıyla

Trabzon'da dünya barışı için dev demlik

 

Trabzonlu bakır ustası Ali Çavuş, 4 aylık çalışma ile 2 metre 5 santim boyunda ve 15 bin bardak çay alabilecek kapasitede dev demlik yaptı. Dünya genelinde yaşanan olaylarda kan dökülmesine üzüldüğünü anlatan, ABD Başkanı Brack Obama'nın dünya barışıyla ilgili sözlerinden esinlendiğini söyleyen bakır ustası Çavuş bu nedenle de demliğe, "Dünya Barış Demliği " adını verdi.
 
Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 41 yıldır bakır işleyen 54 yaşındaki Ali Çavuş, 20 metrekarelik dükkanında, 2 metre 5 santimetre boyu ve 1 metre 21 santimetrelik boyutlarıyla daha önce benzeri görülmemiş demlik yaptı. Bakır kullanılarak sadece el emeği ile yapılan 85 kilogram ağırlığındaki demliğin yaklaşık 15 bin bardak çay kapasitesinde olduğunu söyleyen bakır ustası Çavuş, dev demliğin her iki yüzüne de barış simgesi olarak, ağzında zeytin dalı bulunan güvercin figürleri işledi.
 
OBAMA'NIN DEMLİĞİ ALMASINI İSTİYORUM
 
Demliğin el yapımı olduğunu belirten Ali Çavuş, " Hiçbir makine kullanmadım. Kendi ellerimle yaptım ve çok zorlu bir sürecin ardından tamamlayabildim. Demliğin önüne ve arkasına, dünyaya en güzel barış mesajını vermek için ağzında zeytin dalı olan güvercin simgesi işledim. Dünya barışına katkım olsun istedim. ABD Başkanı Sayın Obama, dünya barışı için yola çıktığını söylüyor. Dünya Barış Demliği adını verdiğim bakır demliği Başkan Obama'nın almasını isterim. Dünya barışına, yapımında binlerce ter döktüğüm bu demliğin de dikkat çekerek katkı yapması beni çok mutlu eder" dedi.
 
İLKBAHARDA BAŞLADIM SONBAHARDA BİTİRDİM
 
Dünya genelinde yaşanan olaylarda kan dökülmesine çok üzüldüğünü anlatan Çavuş, "Dünya barışına nasıl katkıda bulunabileceğimi düşündüm. Çok ama çok büyük bir bakır demlik yaparak barışa dikkat çekebileceğim aklıma geldi. Sonra da çok çalıştım ve başardım. Demliğin yapımına ilkbaharda başladım, sonbaharda bitirdim. Uzun ömürlü olsun diye en kalın bakır malzeme kullandım. Çok ter döktüm ama Bayram günü, şükürler olsun ki bitirebildim" şeklinde konuştu.
 
GUİNNESS'E BAŞVURACAK
 
Geçen yıl 3 ay çalışarak, 1 metre 40 santimetre boyunda ve 70 kilogram ağırlığında bakır demlik yaptığını anlatan ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilmek için de başvuruda bulunduğunu anlatan Ali Çavuş, "İlk başvurumla ilgili süreç devam ediyor. Bu demlik için de başvuracağım. Çünkü eşi benzeri olmayan bir eser" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel