Trabzon'da Cami ile vergi borcu ödenecek

Trabzon Beşikdüzü Belediyesi’nin, ilçe sakinlerinden topladığı paralarla yaptırdığı 50 köy camisinin, vergi borcuna karşılık sayılması teklifini, Maliye Bakanlığı jet hızıyla kabul etti.Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip

Trabzon'da Cami ile vergi borcu ödenecek

Trabzon Beşikdüzü Belediyesi’nin, ilçe sakinlerinden topladığı paralarla yaptırdığı 50 köy camisinin, vergi borcuna karşılık sayılması teklifini, Maliye Bakanlığı jet hızıyla kabul etti.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Siirt mitinginde Kur’an-ı Kerim ile miting düzenlemesi ile ilgili tartışmalar sürerken, AKP’li belediye başkanlarının seçim öncesi vergi borçlarını “cami” ile ödemek için sıraya girmesi dikkat çekti. Bu konudaki en ilginç başvurulardan birisi de Trabzon’dan geldi. Trabzon Beşikdüzü Belediyesi, “köylerin” mahalleye dönüşmesinin ardından, vatandaşların para toplayarak yaptırdığı 50 köy camisini, vergi borçlarına karşılık Maliye Bakanlığı’na teklif etti. Maliye Bakanlığı ise, jet hızıyla teklifi kabul ederek, camilerin değerinin tespit edilmesi için Trabzon’daki Milli Emlak yetkililerine talimat verdi. 50 cami ile vergi ödeme teklifinin ayrıntıları şöyle:

Rayiç bedelin tespiti için özel ekip

6360 sayılı Büyükşehir kanunu ile tüzel kişiliği kaldırılan köylerin taşınmaz mallarının komisyon kararı ile katılacakları Büyükşehir veya ilçe belediyelerine intikal edeceği öngörülmüştü. İşte bu hüküm, bazı AKP’li belediyelerin yeni rant kapısı haline geldi. Birçok belediye mahalleye dönüşen köylerin cami ve sosyal tesislerin alanları ile devleti olan borçlarını ödemeye başladı. Bunu fırsat bilen belediyelerin başında da AKP’li Beşikdüzü Belediyesi geliyor. Belediye, vatandaştan toplanan yardım paralarıyla inşa edilen tam 50 adet köy camisini 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun Geçici 8’inci maddesi kapsamında vergi borcuna karşılık Maliye Bakanlığı’na teklif etti.

Maliye Bakanlığı hiç düşünmeden teklifi kabul etti ve camilere bedel biçmek için Trabzon Defterdarlığına acil talimat gönderdi. Defterdarlık yönetimi de camilerin rayiç bedelinin tespiti için özel bir ekip görevlendirdi. Hatırlanacağı üzere kamuoyu, camilerin vergi borcuna karşılık Maliye’ye satıldığına ilk defa Üsküdar Belediyesi ile şahit olmuştu. 2013 yılında cami ve 3 adet kamusal taşınmazın vergi borcuna karşılık Maliye’ye satıldığına ilişkin haberler medyada geniş yer bulmuştu. 6360 Sayılı Kanun sonrasında köy camileri ile vergi borcu ödeme uygulaması AKP’li diğer Büyükşehir il ve ilçe belediyeleri açısından hazineye olan borçlarından kurtulmaları için hileli bir ödeme şekli oldu. Özellikle son birkaç yıldır borç batağında olan bazı AKP’li belediyeler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun Geçici 8’inci maddesini fırsat kapısı olarak görüyorlar. AKP’li belediyeler bu geçici madde kapsamında devlete olan vergi borçlarını ya imarda yeşil alan, park, okul, hastane gibi kamuya tahsis edilen arazileri ya da sağlık ocağı, hastane, okul hatta cami gibi kamuya hizmet eden binaları satarak kapatıyorlar.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel