Trabzon'da büyük ayıp!

Anadolu Görme Engelliler Derneği, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla bir araya gelerek açıklamada bulundular. Ortahisar Mahallesinde bulunan dernek binasında toplanan dernek üyeleri Genel Başkanları Metin Kadı önderliğinde şikayetlerini dile getir

Trabzon'da büyük ayıp!
Anadolu Görme Engelliler Derneği, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla bir araya gelerek açıklamada bulundular.
 
Ortahisar Mahallesinde bulunan dernek binasında toplanan dernek üyeleri Genel Başkanları Metin Kadı önderliğinde şikayetlerini dile getirdiler. Dernek üyelerinin hepsi öncelikle bütün engellilerin Engelliler Haftasını kutladılar. Ardından İlk sözü dernek başkanı Metin Kadı aldı. Kadı ’31 Aralık 2008’de kurulduk, 5,5 senedir de faaliyetteyiz. Amacımız görme engellileri sosyal hayata etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak. Hayattan kopmamaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bu anlamda birçok etkinlikler gerçekleştiriyoruz, müzik, şiir dinletisi, tiyatro ve kermes gibi. Bunların dışında kuruluşumuzdan bu yana görme engelli kardeşlerimize faydası dokunacak projelere destek verdik.
 
Akıllı sınıflar, ekolojik bez çanta projesi, göz taraması ve henüz tamamlanmamış olan sesli kitap okuma internet sitesi projesi gibi. Sesli kitap projesi ile görme engelli vatandaşlarımız bu site aktif hale geçtiğinde 1000 adet kitabı dinleme fırsatı bulacak. Tüm bunların neticesinde söylemek istediğim engelli insanlarımızda üretebilir en azından kendi kendine yetebilir hale getirebilmek için toplum ve birey olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Bizim engelimiz fiziksel değil, çevresel. Engelli vatandaşların yıllardır dile getirdikleri, eğitim, istihdam, sağlık, meslek edindirme, iş sahibi olma, sosyal ve kültürel hayata uyum gibi konularda istenen ve beklenen düzeye ulaşmayı sağlamalıyız. Engelliler toplumdan dışlanmamalı, unutulmamalı ki herkes birer engelli adayı. Engelli kardeşlerimize daha sağlıklı ve daha güvenli bir hayat diliyorum.’ diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Sesimizi Duyun
 
Dernek üyesi Gencebay Alparslan’ da konuya ilişkin şikayetlerini dile getirdi. Alparslan ‘ Trabzon’da görme engelli bir vatandaş olarak soka çıktığımda birçok engelle karşı karşıya kalıyorum. Kaldırımlardaki engelli yolları yetersiz, bazen kaldırımların kendisi bile yetersiz. Arabalar kaldırımlara park ediyor. Olur olmaz yerlerde direkler, elektrik panoları var. Esnafın malını kaldırıma sermesi de bizi zorluyor. Direklere konan çöp kutuları, yerlerdeki elektrik panolarına çarpmaktan sürekli ya elbiselerimiz yırtılıyor ya da yaralanıyoruz. Bu gidişle görmeyen gözümüzde yerinden çıkacak. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz.’ şeklinde ifade etti.
 
‘Her Kurum Bir Engelli Çalıştırmalı’
 
Dernek üyesi Ümit Eroğlu ‘Engellilerimizi bir gün değil, her gün hatırlamalıyız. Bir rehabilitasyon merkezi açılmalı ve her kurum içinde bir engelli vatandaşımız çalıştırılmalı. Bu konular bizim için oldukça önemli.’ dedi.
 
‘Engel Bizde Değil’
 
Dernek üyesi Serkan İnce ‘Engellilik fiziki bir durum değil, toplumun bakış açısında. Engellinin önündeki engelleri kaldırmak gerekir. Bunu da toplum ve yetkili kişiler bir araya gelerek çözer. Herkesin duyarlı olmasını istiyoruz.’ şeklinde belirtti.
 
‘Misafirimiz Olsunlar’
 
Dernek üyesi Nurhan Bektaş Eroğlu ‘ Anadolu görme engelliler derneğini halkımızın gelip tanımasını, ziyaret etmesini istiyoruz. Bize misafir olup ne yaşadığımızı anlamalarını bekliyoruz. ‘ dedi.
 
Haber : Meryem Akgün 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel