Trabzon'da bu kilise turizme kazandırılacak

Trabzon'un Çarşı Mahallesi'ndeki tarihi Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin kapsamlı restorasyon ve röleve çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek talep edildiği bildirildi.Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin kentin en eski kilis

Trabzon'da bu kilise turizme kazandırılacak

Trabzon'un Çarşı Mahallesi'ndeki tarihi Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin kapsamlı restorasyon ve röleve çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek talep edildiği bildirildi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin kentin en eski kiliselerinden olduğunu söyledi.

Kilisenin üç nefli bir bazilika olduğunu belirten Öz, "Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin narteksi yok. Nefler içten ve dıştan yuvarlak planlı ve zemininde kriptası var. Giriş kapısında Bizans kabartması ile 884-885 tarihinde 1. Basil zamanına ait onarım kitabesi bulunuyor. İçerisinde daha geç dönemlere ait fresk kalıntıları ve Naosta 'T' şekilli iki ayak ve iyon başlıklı sütunu var" dedi.

Öz, Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin ziyarete kapalı olduğunu ifade ederek, "Kilise kent merkezinde kurulmuş olmasına rağmen şu anda harabe vaziyettedir. Bu nedenle de uzun süredir kapısı kilitli ve ziyarete kapalı. Kilisenin kapsamlı restorasyon ve röleve çalışması için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, Kültür ve Turizm Müdürlüğünden istenen bilgi ve rapor gönderilmiştir" diye konuştu.

ÖNCELİKLE KLİSENİN TEMİZLİĞİ YAPILACAK

Kilisenin restorasyon maliyetinin yaklaşık 25 bin lira olduğunu vurgulayan Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda kilisenin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünden ödenek talep edilmiştir. Ödenek geldiği takdirde tarihi Küçük Ayvasıl Kilisesi de turizme kazandırılacak. Öncelikle kilisenin temizliği yapılacak. Restorasyonla kilisenin mevcut dokusu ortaya çıkartılacak. Mevcut doku bozulmadan yapının korunmasına ve sağlamlaştırılmasına yönelik de çalışmalar yapılacak."

Öz, Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin Trabzon turizmi açısından da önemli olduğuna dikkati çekerek, "Küçük Ayvasıl Kilisesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek noktada yer alıyor. Hem Trabzon merkezinde bulunması hem de en eski kiliselerden birisi olmasından dolayı çok önemlidir. Küçük Ayvasıl Kilisesi restore edildikten sonra turizme olan ilgiyi üst noktalara taşıyacaktır" dedi.

Trabzon'daki tarihi eserlere değer verilmesini amaçladıklarını vurgulayan Vali Öz, Kültür ve Turizm Bakanlığından ödenek geldiği takdirde kısa sürede çalışmalara başlayacaklarını ve kiliseyi turizme kazandıracaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel