Trabzon'da bilirkişi inceleme yaptı

Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından geçen yıl Trabzon İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmenin durdurulması ve iptali davası sürüyor. Tonya ilçesinde Folderesi vadisinde kurulması planlan Çamlı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgil

Trabzon'da bilirkişi inceleme yaptı

Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından geçen yıl Trabzon İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmenin durdurulması ve iptali davası sürüyor.

Tonya ilçesinde Folderesi vadisinde kurulması planlan Çamlı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili olarak Trabzon İdare Mahkemesi ve bilirkişi tarafından inceleme yapıldı.

Tonya Folderesi vadisinde yapılan keşif ve incelemeye Trabzon İdare Mahkemesi hakimlerinden Nurullah Çelik, bilirkişi olarak KTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ömer Yüksek, Yrd. Doç. Dr. Osman Üçüncü, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ayaz, Derelerin Kardeşliği Platformu Avukatı Remzi Kazmaz, HEDA Elektrik şirketinin avukatı Mustafa Korkmaz, Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri ve çok sayıda Tonyalı vatandaş katıldı. HES Projesinin yapılacağı vadi boyunca yapılan keşif ve inceleme sırasında tarafların vekilleri ve davacılar adına Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Kalyoncu iddialarını dile getirdiler.

Davacı avukatı Remzi Kazmaz konuşmasında, "Bu dava aslında konusuz kalmıştır. Çünkü ilgili firma Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) aracılığı ile açmış olduğu acil kamulaştırma davasından vazgeçmiştir. Projede Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gereksizdir ifadesi yer alıyor. Projenin çevreye vereceği zarar ortadadır. Bu bakımdan ÇED Raporu gereksizdir kararına katılmıyoruz. Yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istiyoruz. " dedi.

HEDA Elektrik şirketinin avukatı da, kamulaştırma davasından vazgeçtiklerini doğrulayarak şöyle dedi: "Projenin fizibilite çalışmaları sırasında öngörülen kamulaştırma bedelleri burada çok yüksek çıktı. Bunun için firmamız, projenin değiştirilmesini uygun gördü. Bu bakımdan kamulaştırmadan vazgeçtik. " 35 davacı adına söz verilen Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü Hasan Kalyoncu da şunları söyledi: "Folderesi üzerinde yapılması planlanan HES projesi, masa başında hazırlanmıştır. Karşı tarafın avukatı kendi ifadesi ile bu iddiamızı doğrulamaktadır. Bu projede havza planlaması yoktur. İnsan, çevre, tarım, ekolojik denge, hayvancılık gözetilmemiştir. Heyelanlı olan bölgede cebri borularla ya da tünellerle yapılacak inşaat sırasında yeni heyelanlar tetiklenecektir. Patlatılacak dinamitler, içme sularının yönünü şaşırtacaktır. Elde edilen enerji şalt sahalarına taşınırken yüksek gerilim hatları çevresel dengeyi bozacaktır. Dereye yatağına bırakılacağı belirtilen can suyu yeterli değildir. Yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde karar verilmesini talep ediyoruz. "

Ardından Folderesi vadisindeki 3 km'lik bir güzergah incelendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel