Trabzon'da bakırcılık yeniden canlanacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon bakır el sanatının canlandırılması çalışmalarını başlattıklarını söyledi.Öncelikle odanın bakır el sanatının ticareti ve üretimini yapan esnaf ve tüccarlara bir araya gelerek se

Trabzon'da bakırcılık yeniden canlanacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon bakır el sanatının canlandırılması çalışmalarını başlattıklarını söyledi.


Öncelikle odanın bakır el sanatının ticareti ve üretimini yapan esnaf ve tüccarlara bir araya gelerek sektör temsilcilerini dinleyen Hacısalihoğlu, Trabzon bakır sanatının ölmemesi için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Trabzon bakır el sanatının önünün açılması için neler yapılabileceğini sektördeki girişimcilerle paylaştıklarını belirten Hacısalihoğlu, "Ortak bir fikir yürütmek için bir araya geldik. İlk kez bir bu sektör ile buluştuk. Adım adım ilerleyeceğiz. Eğitim başta olmak üzere sektöre kamudan sağlanabilecek destekleri irdeleyeceğiz. Ele aldığımız bu sektörü çok yönlü gelişmesine katkı sağlamaya çalışacağız. Öncelikle sorunları dinliyoruz. Sektörün en avantajlı tarafı isim yapmış olan Trabzon bakırı el işçiliğidir, Bizim amacımız bir taraftan sektörün girişimcisi olacak, diğer taraftan da üreticisini ihmal etmememiz gerekir. İmalatı artırmak için bu sanata yatkın gençleri bir yıllık bir eğitim ile sektöre kazandırılması gerekir. Üretim muhakkak artırılmalıdır. Trabzon bakırcılığı el sanatlarında üretimi artırırken dengeli bir şekilde ticaretinin de yapılmasında fayda var" dedi.


Trabzon'un tarihi misyonunda bakırcılığın çok önemli olduğuna işaret eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gençcelep ise bu sanatın 500-600 yıllık bir geçmişinin Trabzon'da olduğuna vurgu yaptı. Müşterilerin çoğunlukla Trabzon'da imal edilmiş ürünleri aldığına dikkat çeken Gençcelep, "İnce bir ayrıntı ama yerli veya yabancı turistler de dahil herkes dükkanlara girdiğinde Trabzon'da imal edilmiş bir bakır istiyor. Trabzon'un son yıllarda turizminin gelişmesine paralel olarak bakırcılık sektörü de gelişti. 25 yıldır bu sektörün içinde biri olarak daha önce az sayıdaki bakırcı ve tüccarımız varken bugün artış gözleniyor. Çok güzel mağazalar açıldı" diye konuştu.

ss.jpg


Bakırcılık sanatında tarihi misyonu canlandırılması gerektiğini kaydeden Gençcelep, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinin de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bir çok kuruma görev düştüğüne dikkat çekti. Gencçelep, " Bir noktadan başlanması gerekir. Ne kadar fazla üretirsek maliyetler düşecektir. Türkiye ve yurt dışı pazarına girilmelidir. Üretimi artırırsak tanıtımı da geliştiririz. Bakırın mutfak eşyası olmasının yanı sıra hediyelik eşya olarak daha çok ön plana çıktığını görüyoruz. Örneğin üç çelik cezve 10 liraya yaptırılırken bir bakır cezve 60 TL'ye satılabiliyor. Ufkumuzu geniş tutarak sadece Trabzon değil, Türkiye ve yurt dışı pazarı hedeflenmelidir" şeklinde konuştu.


Bakırcı esnafı Veysel Doğan ise Trabzon usulü üretimlerini devam ettirdiğini belirterek, "Trabzon bakırı işimizde kalite önceliktir. Alıcı memnun kalırsa bizde memnun kalırız. Örneğin biz hamsı tavasını kalın yaparız, eski usul üretimi devam ettiriyorum. Yaptığımız tava hamsiyi pişirirken yapıştırmayacak. İnce tavalar yapıştırır. Çaydanlık, kuymak tavası bunlar kalın taban olmalıdır. Kalitesi yüksek olursa müşterimiz memnun kalır. biz el sanatçılarıyız. kaliteye bakıyoruz. Sürüm yapanlar kaliteden taviz veriyor. Trabzon bakırcılığının gelişmesi için ham madde üretiminin de burada yapılmasına katkı vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel