Trabzon’da artık geri sayım başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerin yoğun geçen kış günlerine denk gelmesinden dolayı 6 ay öne çekme teklifini muhalefete getirmeye hazırlanır iken bu duruma muhalefetinde olumlu bakması sonucunda büyükşehir olmayı bekleyen Trabzon’da dâhil

Trabzon’da artık geri sayım başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerin yoğun geçen kış günlerine denk gelmesinden dolayı 6 ay öne çekme teklifini muhalefete getirmeye hazırlanır iken bu duruma muhalefetinde olumlu bakması sonucunda büyükşehir olmayı bekleyen Trabzon’da dâhil 13 şehir 6 ay erken büyükşehir olacak.

Büyükşehir unvanı alarak Doğu Karadeniz’in ilk Büyükşehir’i olacak Olan Trabzon Karadeniz Bölgesinin Samsun’dan sonra ikinci Büyükşehir olacak.

Peki; Trabzon’da yaşayan vatandaşlar Trabzon’un kentsel özelliklerini biliyor mu?

Haber61.NET olarak Trabzon’un bu özelliklerini araştırdık.

Trabzon; Merkez ilçede dâhil olmaz üzere 18 ilçesi bulunmakta Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Şalpazarı,  Maçka, Of, Sürmene, Tonya, Trabzon Merkez ilçe, Vakfıkebir, Yomra

Trabzon işlem hacmi olarak bölgenin en büyük havalimanını içinde barındırmakta ve Türkiye’nin 4. Büyük havalimanı olarak da listelerde yer almakta.

Uluslar arası nakliyata açık diğer bir lojistik alanı ise Trabzon limanı. Trabzon Limanı Stratejisi yüksek konumda Ortadoğu’nun Kafkasya, Avrupa ve Asya’ya açılan kapısı.

En önemli özelliklerinden biri olarak da tarihi dokusu olan Trabzon İstanbul’dan sonra tüm dinleri içerisinde barından ibadet haneleri içerisinde barındırması dünya turizminin önde gelen kentler arasına Trabzon’un adını koyuyor. Birde buna Trabzon’un yeşil alanlarla doğal güzelliği eklendiğine ise Trabzon turistik bir yapıya sahip oluyor. En çok bilinen turistik mekânları ise Uzungöl, Meryem ana manastırı, Yaylaları, Sürmene konakları, Boztepe, Ortahisar ve Trabzon’un tarihi yapıları.

 

Trabzon’un siyaset ve bürokrasi alanında başarısı da diğer alanlarda olduğu gibi çok başarılı Türk siyasetine çok sayıda siyasetçi yetiştirmiş olan Trabzon Bir kez başbakan, bir kez Cumhurbaşkanı her hükümetin kabinesine bakan, her dönem TSK’ya üst seviyede Orgeneral, ve ülkede isimleri tarih olmuş valiler kazandırarak Türk siyasetine yön vermiştir.

Bir ülkenin en önemli zenginlik kaynağı yazarları ve sanatçılarının olduğunu düşünür isek Trabzon sanatta da en önde gelen kent konumunda sokaklarında yetiştirmiş olduğu çok sayıda aydın ile metre karesine en fazla sanatçı, yazar, düşünür çıkaran il konumunda.

Trabzon’un damak tadına hitap eden meşhur sofrası ise Trabzon’a gelen yerli ve yabancı turistlerin iştahlarını kabartıyor. Trabzon sofrası bol ve çeşitlerle dolu en başta meşhurluğunu hiçbir dönem kaybetmemiş Ekmeği ile başlayacak olursak Akçaabat’ın köftesinden, Sürmene’nin pidesine, Tonya’nın tereyağından, Yomra’nın elmasına kadar bir çok meşhur yemeğe ev sahipliği yapıyor.    

Büyükşehir olma yolunda hızla büyüyen Trabzon’un dünya kentleri sıralamasında üst seviyelerde taşıyan diğer bir özelliği ise spor branşlarında çok başarılı olması. Başta futbolda rüzgar gibi esen ve tarihi başarılara imza atan Trabzonspor’un doğuş yeri olan Trabzon Boks, Güreş, Wushu, Teakwondo, Yüzme, Hentbol olmak üzere tüm branşlarda Dünya, Avrupa ve uluslar arası alanlarda başarı sağlamış hem sporcu hem de antrenör yetiştirmiş olması ise kentin ne kadar önde bir şehir olduğunu göstermekte. İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan 2012 Olimpiyat oyunlarında ise 4 sporcu göndererek başarısına bir yenisini daha eklemiş oldu.

 

Haber: Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel