Trabzon'da 11 sanık yargılanıyor

Trabzon'da ele geçirilen 9 el bombası ve Kalaşnikof tüfekle, bu silaha ait mermileri satmak istedikleri iddia edilen 11 sanığın yargılanmasına başlandı.Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Selahattin Şener, İbrahim Hacıhamzaoğlu

Trabzon'da 11 sanık yargılanıyor

Trabzon'da ele geçirilen 9 el bombası ve Kalaşnikof tüfekle, bu silaha ait mermileri satmak istedikleri iddia edilen 11 sanığın yargılanmasına başlandı.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Selahattin Şener, İbrahim Hacıhamzaoğlu, Hasan Akyüz, Ferhat Rogop ile başka suçtan tutuklu Mahmut Kemal Erdoğan, tutuksuz sanıklar Bayram Keskin ve Cem Hacıhamzaoğlu ile sanık avukatları katıldı.

Diğer tutuksuz sanıklar Fikret Özcan, Bülent Odabaş ve Ömer Ayaz ile yargılama sırasında tahliye edilen ancak ayrı bir suçtan tutuklu bulunan, birleştirilen davanın sanığı Selahattin Yılmaz ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada mahkeme heyeti başkanı, Yılmaz ile diğer sanıkların daha önce ayrı ayrı yargılandığını, Yılmaz dışındaki sanıklar hakkında mahkemelerince verilen hükmün Yargıtayca usul yönünden bozulduğunu anımsattı.

Yargıtayın bozma kararının ardından Yılmaz ile diğer 10 sanığın davalarının birleştirildiğini belirten mahkemeye heyeti başkanı, sanık avukatlarına bozma ilamına ilişkin diyeceklerini sordu.

Sanıklardan Fikret Özcan'ın avukatı Hayrettin Gökçe de müvekkilinin de yargılandığı davanın usul yönünden bozulduğuna dikkati çekerek, söz konusu davada beraatine karar verilen müvekkili hakkındaki beraat kararının kesinleştiğini savundu. Bu nedenle Özcan'ın bu davanın sanığı olmaması gerektiğini ifade eden avukat Gökçe, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını istedi. Diğer sanık avukatları da Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Söz verilen sanıklardan Hasan Akyüz, duruşmaya yazılı bir savunma vererek, daha önceki ifadelerinin doğru olmadığını, ele geçirilen bombaları ve Kalaşnikof tüfekle sanıklar Selahattin Yılmaz ve Selahattin Şener'in ilgisinin bulunmadığını ancak Ferhat Rogop'un bu suç aletleriyle ilgisinin bulunduğunu savundu.

Ferhat Rogop ise Akyüz'ün hakkında ileri sürdüğü iddiaların doğru olmadığını, ifadesini Yılmaz tarafından para teklif edilerek değiştirdiğini ileri sürdü.

Selahattin Şener ise Akyüz'ün beyanlarının kendisinin daha önceden yaptığı savunmaları doğruladığını söyleyerek, olayda kendisinin ve Yılmaz'ın suçunun bulunmadığını iddia etti.

Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, önceki savunmalarını tekrar etti.

Sanık Selahattin Şener'in avukatı Aydın Okuyan da Hasan Akyüz'ün ifadeleriyle olayın yeni bir boyut kazandığını, yargılamanın uzayabileceğini belirterek, 3 yıl 1 aydır tutuklu olan müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

Sanık Ömer Ayaz'ın avukatı Fatih Çakır da önceki savunmalarını tekrar ettiğini ifade ederek, Akyüz'ün savunmalarına ilişkin beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de sanık Fikret Özcan hakkında verdikleri hükmün Yargıtayın bozma ilamının ardından herhangi bir temyiz başvurusu olmadığı için kesinleştiğini belirterek, bu konudaki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.

Heyet daha sonra, bu davadan tutuklu olan sanıklar Ferhat Rogop, Hasan Akyüz, Selahattin Şener ve İbrahim Hacıhamzaoğlu'nu, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliye edip duruşmayı erteledi.

-Olay-

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, bir ihbardan yola çıkan polislerce, 12 Aralık 2008'de, İbrahim Hacıhamzaoğlu'nun Trabzon'un Yomra ilçesi Kaşüstü mevkisindeki evinde yapılan aramada, 7.65 milimetre çapında tabanca, şarjör ve 8 mermi, kayınpederine ait Çınarlı köyündeki kümesin duvar dibinde toprağa gömülü halde Kalaşnikof, şarjör ve 420 mermi ile 1 el bombası, Hasan Akyüz'ün Erdoğdu Mahallesi'ndeki evindeki çamaşır makinesi ve fırında 8 el bombası, Selahattin Şener'in Ankara'daki evinde ise ruhsatsız tabanca ve av tüfeği ele geçirildiği belirtilmişti.

El bombalarının seri ve kafile numaralarının, daha önce İstanbul, Tekirdağ, Osmaniye, Van, Adana, İzmir ve Şanlıurfa'da meydana gelen bazı olaylardaki el bombalarıyla benzerlik gösterdiğine işaret edilen iddianamede, diğer illerdeki olaylara ilişkin soruşturma evrakının da dosyaya konulduğu yer almıştı.

İddianamede, sanıklar Selahattin Yılmaz, Selahattin Şener, Hasan Akyüz, Ferhat Rogop, Fikret Özcan, İbrahim Hacıhamzaoğlu, Cem Hacıhamzaoğlu, Bülent Odabaş, Ömer Ayvaz, Bayram Keskin ve Namık Kemal Erdoğan'ın, "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi, ruhsatsız ateşli silahların bulundurulması, taşınması, satılması, satılmasına aracılık edilmesi" ile "suçu bildirmemek" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Hasan Akyüz'ü "uzun namlulu silah satmak" ve "9 el bombası bulundurmak, nakletmek ve satmak" suçlarından toplam 10 yıl 5 ay, Selahattin Şener'i "el bombası bulundurmak", "uzun namlulu silah taşımak" ve "tabanca bulundurmak"tan 9 yıl 2 ay, Ferhat Rogop'u "el bombası bulundurmak" ve "uzun namlulu silah bulundurmak"tan 8 yıl 4 ay, İbrahim Hacıhamzaoğlu'nu da "uzun namlulu silah bulundurmak" ve "el bombası satın almak"tan 7 yıl 6 ay hapse mahkum etmişti.

Diğer sanıklardan Cem Hamzaoğlu'na "uzun namlulu silah ve bomba satın alma suçlarına yardım etmek"ten 3 yıl 4 ay, Ömer Ayaz ile Namık Kemal Erdoğan'a

"uzun namlulu silah taşıma ve patlayıcı maddeyi nakletme suçlarına yardım etmek"ten 4 yıl 2'şer ay hapis cezası veren heyet, Bayram Keskin'i "suçu bildirmemek"ten, Bülent Odabaşı'nı ise "suça iştirak"ten 5'er ay hapisle cezalandırmıştı.

Keskin ve Odabaşı'na verilen cezayı, her ikisi de sabıkalı olan bu sanıkların bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmadığı için denetimli serbestlik uygulamasına çevirmeyen mahkeme heyeti, "silah ticareti yapmak" ve

"patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından yargılanan Fikret Özcan'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar vermişti.

Mahkeme heyeti, karar açıklandığı tarihte yakalanamayan Selahattin Yılmaz'ın dosyasını ayırarak hakkında bir hükümde bulunamamıştı.

Daha sonra Hollanda'da yakalanıp Türkiye'ye getirilen Selahattin Yılmaz'ın yargılanmasına aynı mahkemede başlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler