Trabzon'a RÜZGAR müjdesi!

Çin'de resmi temaslarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Çin ile güneş ve rüzgar enerjisi alanında iş birliğine adım atıldığını söyledi.Çin Halk Cumhuriyeti'ne giden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalioğlu; Ningxia Hui Bölg

Trabzon'a RÜZGAR müjdesi!

Çin'de resmi temaslarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Çin ile güneş ve rüzgar enerjisi alanında iş birliğine adım atıldığını söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne giden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalioğlu; Ningxia Hui Bölgesi'nin Başkenti Yinchuan Halk Hükümeti Belediye Başkanı Wang Rugui, Çin Komünist Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Chen Shorin, Ningxia Özel Hui Özerk Bölgesi Hükümeti Diş İlişkiler Ofisi Asya İlişkiler Bölümü'nden Zhang Hiaoli ile bir araya geldi. Toplantıya Türkiye'den TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Öztürk, Mustafa Zihni Serdar, meclis üyeleri Davut Bülbüloğlu ve İsmet Mısır, Samsun İlkadım Belediye Başkanı Necattin
Demirtaş, merkezi Ankara'da bulunan Yerel Yönetimler Derneği Genel Sekreteri Saffet Özdemir de katıldı.

Ziyaretin amacının iki ülke arasında ticareti geliştirmek olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Artık Hanzhou ile Trabzon arasında ticaret başladı. Burada da arzu ediyoruz ki yapacağımız protokol ile de ticareti geliştirmeye adım atmış oluruz. İki ülke arasında hidroelektrik santrali yapımında iş birliği başladı. Çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki dönemde de rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi alanında çalışmayı düşünüyoruz. Bu doğrultuda iş birliğinin daha da gelişmesi için Ningxia Hui heyetini oda olarak Trabzon'a davet ediyoruz. İran İslam Cumhuriyeti 2012 yılında İpekyolu İşadamları Forumu'nun Tebriz'de yapılmasını önerdi, kabul ettik. Siz de kabul ederseniz 2013 yılında Ningxia Hui'de zirve yapılsın" dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon'un ve Türkiye'nin İpek Yolu'nda gelişmekte olan ticareti artırmak için gayret gösterdiğini ve proje geliştirdiğini ifade ederek, "Bu amaçla İpek Yolu'nun iki komşu ülkesi Türkiye ve İran arasında işadamlarımızı ticari ilişkilerinde desteklemek amacıyla Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir temsilcimiz görevlendirildi. Artık iki ülke işadamları birbirlerine ticari teklifler sunuyor. İpek Yolu'nun başladığı ülke olan Çin'in Ningxia Hui bölgesi ile bu projeyi hayata geçirmek
isteriz" diye konuştu.

Ningxia Hui Özerk Bölgesi Vali Yardımcısı Zho Kiaoping ise yaptığı konuşmada, "20-25 Eylül tarihleri arasında 2011 Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen 2. Çin-Arap Ekonomik ve Ticaret Forumu'na Türkiye'nin katılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Kiaoping, "Biz Orta Asya pazarında etkili bir bölgeyiz. İslam unsuru burada çok önemlidir. Müslümanlar burada yoğunluktadır. Kültürel olarak da birbirimize yakınız. 2013 yılında İpek Yolu İşadamları Zirvesi'ni Ningxia Hui'de memnuniyetle yapabiliriz. Çin hükümeti olarak İpek demiryolunu Avrupa'ya ulaştırmak istiyoruz. Bu proje hakkında merkezi hükümetimiz bir raporla bilgilendirildi. Proje üzerinde duruluyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu tamamlandığında biz de bu ağa bağlanmış olacağız. Kurulmakta olan hidroelektrik santralleri küresel ısınmadan dolayı Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamaya yetmeyecektir. Bu manada Türkiye alternatif enerji kaynaklarına yönelmelidir. Türkiye'nin iklimi ve radyasyon miktarı çok iyidir.

Güneş enerjisi üretimi için çok yeterlidir. Rüzgar enerjisi de değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
 Ningxia Hui Bölgesi'nin başkenti Yinchuan Halk Hükümeti Belediye Başkanı Wang Rugui de, "Türkiye ile know-how şeklinde enerji ve teknoloji iş birliği yapmaya hazırız" dedi.

Yerel Yönetimler Derneği Genel Sekreteri Saffet Özdemir ise, "Bu toplantı Arap ülkelerine yönelikse biz neden davet edildik? Burada İslam ülkeleri daha yoğunlukta ve sayıca daha fazlalar. İslam şemsiyesi altında toplantı devam ettirilirse daha iyi olacaktır. Çin Hava Yolları, Türk Hava Yolları ile uçuyor ve ulaşımda eksik kalıyoruz. Ticaretin ve turizmin karşılıklı gelişmesi için ulaşımın daha da rahatlatılması gerekir. Nignxia Hui -Trabzon birbirine yakınlaşırsa iki ülke arasında ve üçüncü ülkelere
yönelik olarak ticaretin gelişmesinin önü açık olur" şeklinde konuştu.
 Toplantının sonunda Samsun İlkadım Belediyesi ile Nignxia Hui kardeş belediye protokolü imzaladı.

Başkan Hacısalihoğlu ziyaretin anısına Çin Halk Cumhuriyeti'nde Ningxia Hui Özerk Bölgesi Vali Yardımcısı Zho Kiaoping, Yinchuan Halk Hükümeti Belediye Başkanı Wang Rugui ve Çin Komünist Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Chen Shorin'e plaket ve hediyeler takdim ederken, Hacısalihoğlu'na da çeşitli hediyeler verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel