Trabzon'a denizden ençok onlar geliyor!

Karadeniz Kruvaziyer Platformu, Trabzon'un yanı sıra Rusya Federasyonu'nun Sochi, Gürcistan'ın Batum ve Ukrayna'nın Yalta şehirlerinin ticaret odaları ve liman işletmeleri işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda kuruldu.Platformun, Trabzon Ticaret ve

Trabzon'a denizden ençok onlar geliyor!

Karadeniz Kruvaziyer Platformu, Trabzon'un yanı sıra Rusya Federasyonu'nun Sochi, Gürcistan'ın Batum ve Ukrayna'nın Yalta şehirlerinin ticaret odaları ve liman işletmeleri işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda kuruldu.

Platformun, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında (TTSO) düzenlenen kurulum toplantısı ve protokol imza törenine, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Karadeniz Bölge Başkanı Suat Gürkök ve diğer ilgililer katıldı.

Öz, burada yaptığı konuşmada, kültür, tarih ve doğal güzellik olarak dört şehrin birbirinden ayrılmayacak özellikte olduğunu belirterek, "Komşu ülkelerimizle hükumetler düzeyinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler konusunda her geçen gün önemli ve güzel gelişmeler yaşıyoruz" dedi.

Karadeniz Havzasını paylaşan ülkelerin bazı illerinin ekonomik, kültürel ve son yıllarda artan şekilde de turizmde işbirliği konusunda önemli potansiyeli olduğunun görüldüğünü ifade eden Öz, "Son yıllarda turizmde hem turist sayısı hem de turizm destinasyonları açısından hızlı bir gelişmenin olduğunu görüyoruz. Gücümüzü birleştirirsek, bu konuda platformun taraftarı olan bütün şehirlerimiz mutlaka kazançlı çıkacaktır" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu ise barış, kardeşlik ve turizm birlikteliğini kruvaziyer adımı ile geliştirmeye gayret eden katılımcılara teşekkür etti.

Kalandadze, Trabzon gibi güzel bir şehirde platformun kurulmasından gurur duyduğunu vurgulayarak, "İnanıyorum ki bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Artık bizim de kruvaziyer turizminde yer almamızın zamanı geldi. Platformda yer alan şehirler, Avrupa şehirleriyle rekabet edebilecek durumdadır. Heyette yer alan herkesin, bu alanda gelişme yaşanması için elinden geleni yapacağına inanıyorum" dedi.

Talanov, Karadeniz Kruvaziyer Platformunun turizmin yanı sıra kültürel ilişkileri geliştirme açısından da önemli olduğuna işaret etti.

KRUVAZİYER TURİZMİ HER YIL YÜZDE 10 BÜYÜME SAĞLADI

Kaldırım, kruvaziyer turizminin bölgenin yanı sıra Karadeniz Havzası için de yeni bir olgu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Karadeniz Havzası bu alanda yeni olmasına rağmen, gelecek vaat eden kruvaziyer turizminde ön plana çıkacak çok önemli bir destinasyon, cazibe merkezi olmaya aday. Dünyada 1950'lerde başlayan kruvaziyer turizmi günümüzde çok önemli potansiyele ulaştı ve her yıl yüzde 10 büyüme sağlamaktadır. 2013 yılı verilerine baktığımızda, 16 milyon turistin bu turizm şeklini tercih ettiğini ve yaklaşık 35 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığını görmekteyiz."

Trabzon'a 2000 yılında iki kruvaziyer gemisinin geldiğini, bugün ise sayının 27'e ulaştığını dile getiren Kaldırım, "Sayının artması, Karadeniz Havzasının ne kadar büyük potansiyel taşıdığını ve ilerde ne kadar gelişebileceğinin de göstergesidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bu işbirliği adımı adeta tarihi bir adımdır" diye konuştu.

Murzioğlu ise tarih ve bereket kokan Trabzon'dan kruvaziyer turizminin ilk adımının atılmasından büyük memnuniyet duyduğunu anlatarak, atılan bu adımın gelişecek olan turizme ışık tutması temennisinde bulundu.

TRABZON'A GEMİLERLE AMERİKALI TURİSTLER GELİYOR

Hacısalihoğlu, Karadeniz Kruvaziyer Platformunun, Karadeniz havzasındaki ülkelere bağlı şehirlerin turizmden gerekli payı almaları amacıyla kurulduğunu söyledi.

Kruvaziyer turizminin belirli gelir düzeyi üzerinde olan insanların daha çok kültür, tarih ve doğal güzellikleri gezerek, görerek yaşamaları için yapılan turizm çeşidi olduğunu belirten Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehrimize gelen yılda yaklaşık 27 gemi ve 4 bin civarında ziyaretçinin hemen hemen yüzde 70'ini Amerikalı turistler oluşmaktadır. Karadeniz havzasına dışarıdaki havzalardan turist getirmek suretiyle turizmden pay almak amacıyla yola çıktık. İmza atacağımız protokolde esas amacımız, Karadeniz havzası içinde yeni bir kruvaziyer hattı geliştirmek suretiyle bölgenin zenginliklerini hep birlikte kazanmak olacaktır."

Konuşmaların ardından Karadeniz Kruvaziyer Platformunun kuruluşuna ilişkin protokol, Vali Öz ve diğer ilgililer arasında imzalandı. Bazı platform üyeleri, Öz, Gümrükçüoğlu ve Hacısalihoğlu'na çeşitli hediyeler verdi.

Hacısalihoğlu ise platformun kurulması çalışmalarına destek veren Öz, Gümrükçüoğlu ve diğer ilgililere plaket sundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel