Trabzon'a 2.devlet üniversitesi geliyor

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon'un gündeminde zaman zaman tartışılan Trabzon'a 2. devlet ünivresitesinin Trabzon'un ihtiyacı olduğunu ancak kurulacak üniversitenin programlarının KTÜ'nün programları ile aynı olmamas

Trabzon'a 2.devlet üniversitesi geliyor

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon'un gündeminde zaman zaman tartışılan Trabzon'a 2. devlet ünivresitesinin Trabzon'un ihtiyacı olduğunu ancak kurulacak üniversitenin programlarının KTÜ'nün programları ile aynı olmaması gerektiğini söyledi. 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın dün KTÜ'nün kuruluşunun 58. yıldönümünde Trabzon'a 2. devlet üniversitesi kurulacağı müjdesi vermesi ile ilgili konuşan Prof. Dr. Süleyman Baykal, "Trabzon'un gündeminde zaman zaman tartışılan Trabzon'a yeni bir kamu üniversitesi Trabzon'un ihtiyacıdır. Ama üniversiteyi, ilin nufusuna katkı amaçlı, ekonomik kaynak olarak düşünürsek bu anlayışla kurulacak üniversitenin ne Trabzon'a ne de ülke geleceğine katkısı olmaz" dedi.
 
Yeni bir kamu üniversitesi için önerileri ve destek olma şartlarını sıralayan Baykal "Kurulacak üniversitenin programları, KTÜ'nün programları ile aynı olmamalı. Yeni yapılanma ve yatırımlar ile KTÜ'nün yüksek lisans ve doktora programları zenginleştirilmeli, araştırma ağırlıklı yapıya dönüştürülmelidir. Böyelikle KTÜ kuruluş felsefesine uygun bir konumuna dönüşerek, yeni kurulacak üniversiteye ve çevre üniversitelere akademik eleman yetiştiren, katma değeri yüksek ürünler ve projeler üreten bir üniversite işlevini yerine getirebilir.
 
Yeni kurulacak üniversite, ön lisans ve lisans eğitimini öncelemeli, yapılanmasında, daha fazla ön lisans ve lisans öğrencisini fazla yatırım yapmadan alabileceği programları hedeflemeli. Kısaca KTÜ bölünmemeli, iki farklı kulvarda yürüyen güçlü üniversite olmalı. KTÜ, batıdaki eşdeğer olan Araştırma Temelli üniversite yani Bolongna sürecindeki tanımıyla (Research Üniversity) yeni üniversite ise eğitim öğrenim temelli yani 'teaching üniversity' konumuna getirilmelidir. Bu anlayışla kurulacak yeni üniversite Trabzon'a yeni bir vizyon güç sağlayabilir" diye konuştu.
 
Üniversitelerin hedeflerine ilerlerken statejik planlarından uzaklaşmamaları gerektiğine dikkat çeken Rektör Baykal, "Üniversiteler hedefleri doğrultusunda ilerlerken yapmış oldukları stratejik planlarından da uzaklaşmamalıdır. Bizler 2014-2018 yıllarını kapsayacak olan statejik planımızı yaparken eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, yönetim ve organizasyon, finansal kaynakları geliştirme, toplumsal hizmetleri sunma ve uluslararası tanınırlığımızı artırma şeklinde kendimize 6 temel stratejik belirledik. Stratejik planımızda şeffahlık, hesap verebilirlik ve toplam kalite yönetimi anlayışını esas aldık.
 
KTÜ'ni yarışmacı bir üniversite kimliğine büründürüp Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırlamak temel gayemiz. Üniversite kelimesinin anlamı evren-kenttir. Yani üniversite bir bakıma her türlü yerelliği aşarak ya da onu evrenselle birleştirerek, bilim evrensel ilkeleri çerçevesinde eğitim-öğretim ve araştırma yapan kurum demektir.Gayenin malzemesi de evrensel olmalıdır. Yani öğrenci ve akademik kadrolar Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelmiş seçkin bireyler olmalıdır. KTÜ vizyonunu buna göre şekillendirmektedir" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler