Trabzon zengin bir kent!

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, "Avrupa'nın güvenliği ve refahı açından da büyük öneme sahip olan Türkiye'nin üyeliği, AB'ye artı değer katacaktır" dedi.Romanya Fahri Konsolosluğu açılış töreni için kente gelen Onofrei, Trabzon Valisi Abdil C

Trabzon zengin bir kent!

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, "Avrupa'nın güvenliği ve refahı açından da büyük öneme sahip olan Türkiye'nin üyeliği, AB'ye artı değer katacaktır" dedi.

Romanya Fahri Konsolosluğu açılış töreni için kente gelen Onofrei, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Trabzon'un bölge tarihi açısından zengin bir kent olduğunu söyledi.

Trabzon'da açacakları konsolosluk sayesinde iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin daha da ilerleyeceğini anlatan Onofrei, Romanya için Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğuna vurgu yaptı.

Onofrei, iki ülkenin Karadeniz'e kıyısı olduğunu belirterek, Trabzon'da fahri konsolosluğun açılmasıyla Türkiye'nin kuzeydoğusunun Romanya ile ilişkilerin daha da artacağını ifade etti.

Türkiye'nin de Avrupa'nın bir parçası olması gerektiğini anlatan Onofrei, "Avrupa'nın güvenliği ve refahı açından da büyük öneme sahip olan Türkiye'nin üyeliği, AB'ye artı değer katacaktır" dedi.

ROMANYA'DA 7 BİNİN ÜZERİNDE TÜRK İŞLETMECİ VAR

Vali Öz de Türkiye ile Romanya ilişkilerinin çok eskilere dayandığını dile getirerek, "Özellikle soğuk savaş sonrası Romanya'nın batıya açılması, Avrupa Birliğine adaylık ve üyelik süreciyle bu ilişkilerin seviyesi, alanı giderek daha da genişlemiştir. Bu ilişkiler hükümetlerin ve devlet başkanlarının özellikle son yıllarda üst düzey birliktelikleriyle stratejik ortaklık protokolü ve onun eylem planıyla karşılıklı daha yakın ilişkiler boyutuna taşınmıştır" diye konuştu.

Türkiye ile Romanya arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6.2 milyar dolar  olduğuna dikkati çeken Öz, bugün Romanya'da faaliyet gösteren ve cirosu 5 milyar dolara ulaşan 7 binin üzerinde Türk işletmecisinin bulunduğunu kaydetti.

Öz,  Romanya ekonomisinde Türk firmalarının önemli payının bulunduğunu belirterek, bölgedeki sıkıntıları dikkate aldığımızda Karadeniz havzasındaki ülkelerin, özellikle Romanya ile ilişkilerinin gelişmesinin önemli olduğunu söyledi.

Karadeniz'in "barış havzası" olması için bunun çok önemli olduğunu anlatan Öz, "Ukrayna'da ve Ortadoğu'da yaşanan olaylar, bölgeyi ve ülkemizi de endişelendiriyor. Dolayısıyla bu ilişkilerin gelişmesi ve barış ortamının sağlanması konusunda uluslararası kurumların aktif rol alması gerekliliğini ortaya koyuyor"  şeklinde konuştu.

Vali Öz, Türkiye ile Romanya arasındaki ekonomik, ticari, turizm, sağlık, siyasi ve kültürel alanındaki ilişkilerin her geçen gün arttığına vurgu yaparak, Trabzon'da Romanya Fahri Konsolosluğunun açılmasının bölge ve ülke açısından önemli bir kapı olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaretin anısına Büyükelçi Onofrei'ye Trabzon'a özgü gümüş telkari işlemeli fincan takımı hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler