Trabzon TOKİ'den ne kadar kredi kullandı?

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) tarihi yapılar için verilen restorasyon kredisi başvuruları başladı.TRABZON NE KADAR KREDİ KULLANDI?Haber61.net'in edindiği bilgiye göre, bugüne kadar TOKİ, Trabzon'un da aralarında bulunduğu 23 il ve A

Trabzon TOKİ'den ne kadar kredi kullandı?

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) tarihi yapılar için verilen restorasyon kredisi başvuruları başladı.

TRABZON NE KADAR KREDİ KULLANDI?

Haber61.net'in edindiği bilgiye göre, bugüne kadar TOKİ, Trabzon'un da aralarında bulunduğu 23 il ve Akçaabat ve Uzungöl'ün de içinde yer aldığı 30 ilçe için restorasyon kredileri verdi. Trabzon'dan TOKİ'ye bugüne kadar 21 restorasyon projesi için kredi başvurusu yapıldı. Bu başvuruların 14'ü olumlu sonuçlandı ve kredi aldı. Trabzon genelindeki bu projelere toplamda bir milyon 124 bin 810 lira kredi verildi.

İŞTE TOKİ'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, modern şehirler inşa eden İdare, bir yandan da unutulmaya yüz tutan, yıkılma ve yok olma tehlikesi bulunan tarihsel değerleri, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor.

İdare, sivil mimari örneği, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için rekor miktarda kaynak sağladı.

Bu kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005'te restorasyon kredisi uygulaması başlatan TOKİ, 9 yılda 530 kültür varlığına kredi desteği verdi. Başlatılan restorasyon projelerinden 335'i tamamlanarak kültür değerleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.

530 RESTORASYON PROJESİ İÇİN 46 MİLYON LİRA KREDİ

İdare, 2010'da 38 restorasyon projesi için 3 milyon lira kredi tahsis etti. 2011'de 72 restorasyon projesine 6,2 milyon, 2012'de 106 proje için 10,5 milyon lira kredi verilirken, geçen yıl 80 projeye yaklaşık 9 milyon lira kredi sağlandı.

2005'te 16, 2006'da 50, 2007'de 34 projeye kredi veren TOKİ, 2008'de 54, 2009'da 80 yapının yeniden hayat bulmasını sağladı. İdare, 2010'da 38, 2011'de 72, 2012'de 106 ve geçen yıl 80 olmak üzere toplam 530 projeye 46 milyon lira kredi tahsis etti.

 

"KREDİ LİMİTİ NE KADAR?" 2. SAYFADA

 

KREDİ ÜST LİMİTİ 125 BİN LİRA

Kredi üst limiti 2005 ve 2006'da 75 bin lirayken, 2010'a kadar üst limit 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin ve 2013'te 115 bin liraya çıkarıldı. TOKİ, bu yıl kredi üst limitini 125 bin lira olarak belirledi.

BAŞVURULAR BAŞLADI

İdare, bu yıl restorasyon kredisi başvurularını 2 Mayıs'a kadar kabul edecek. Her proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 125 bin lira kredi kullandırılabilecek.

Başvurularda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıklarınca alınan tescil kararının ve onaylı röleve ile restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak.

Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.

TOKİ'nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin ile Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile, Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin ve Uzungöl gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor.

Kredi için ayrıntılı bilgi "www.toki.gov.tr" adresinden edinilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler